10 důkazů výhod zeleného čaje

Zelený čaj je označován za jeden z nejzdravějších nápojů na planetě.
Je nabitý antioxidanty, které mají mnoho zdravotních výhod, mezi které patří:
zlepšená funkce mozku
hubnutí
chránící před rakovinou
snížení rizika srdečních onemocnění
Potenciálních zdravotních přínosů může být ještě více.
Zde je 10 možných zdravotních přínosů zeleného čaje.
1. Obsahuje zdravé bioaktivní sloučeniny
Zelený čaj je více než jen hydratační nápoj.
Rostlina zeleného čaje obsahuje řadu zdraví prospěšných sloučenin.
Čaj je bohatý na polyfenoly, což jsou přírodní sloučeniny, které mají zdravotní přínosy, jako je zmírnění zánětu a pomoc v boji proti rakovině.
Zelený čaj obsahuje katechin zvaný epigalokatechin-3-galát (EGCG). Katechiny jsou přírodní antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození buněk a poskytují další výhody.
Tyto látky mohou snížit tvorbu volných radikálů v těle, chránit buňky a molekuly před poškozením. Tyto volné radikály hrají roli při stárnutí a mnoha typech onemocnění.
EGCG je jednou z nejúčinnějších sloučenin v zeleném čaji. Výzkum prověřil jeho schopnost pomáhat léčit různé nemoci. Zdá se, že je to jedna z hlavních sloučenin, která dává zelenému čaji jeho léčivé vlastnosti.
Zelený čaj má také malé množství minerálů, které mohou prospívat vašemu zdraví.
Zkuste si vybrat kvalitnější značku zeleného čaje, protože některé méně kvalitní značky mohou obsahovat nadměrné množství fluoru.
Jak již bylo řečeno, i když zvolíte značku nižší kvality, výhody stále převažují nad jakýmkoli rizikem.
SOUHRN
Zelený čaj je nabitý polyfenolovými antioxidanty, včetně katechinu zvaného EGCG. Tyto antioxidanty mohou mít různé příznivé účinky na zdraví.
2. Může zlepšit funkci mozku
Zelený čaj dokáže více než jen udržet vaši bdělost, může také pomoci posílit mozkové funkce.
Klíčovou aktivní složkou je kofein, který je známým stimulantem.
Neobsahuje tolik jako káva, ale dost na to, aby vyvolal odezvu, aniž by způsobil nervózní účinky spojené s příjmem příliš velkého množství kofeinu.
Kofein ovlivňuje mozek blokováním inhibičního neurotransmiteru zvaného adenosin. Tímto způsobem zvyšuje aktivitu neuronů a koncentraci neurotransmiterů, jako je dopamin a norepinefrin.
Výzkum neustále ukazuje, že kofein může zlepšit různé aspekty mozkových funkcí, včetně nálady, bdělosti, reakční doby a paměti .
Kofein však není jedinou složkou v zeleném čaji, která posiluje mozek. Obsahuje také aminokyselinu L-theanin, která může procházet hematoencefalickou bariérou.
L-theanin zvyšuje aktivitu inhibičního neurotransmiteru GABA, který působí proti úzkosti. Také zvyšuje dopamin a produkci alfa vln v mozku.
Studie ukazují, že kofein a L-theanin mohou mít synergické účinky. To znamená, že kombinace těchto dvou může mít zvláště silné účinky na zlepšení funkce mozku.
Díky L-theaninu a malé dávce kofeinu vám zelený čaj může dát mnohem mírnější a jiný druh šumu než káva.
Mnoho lidí uvádí, že mají stabilnější energii a jsou mnohem produktivnější, když pijí zelený čaj než kávu.
SOUHRN
Zelený čaj obsahuje méně kofeinu než káva, ale dostatek k dosažení účinku. Obsahuje také aminokyselinu L-theanin, která může synergicky působit s kofeinem na zlepšení mozkových funkcí.
3. Zvyšuje spalování tuků
Pokud se podíváte na seznam složek pro jakýkoli doplněk na spalování tuků, je pravděpodobné, že tam bude zelený čaj.
Je to proto, že podle výzkumu může zelený čaj zvýšit spalování tuků a zvýšit rychlost metabolismu.
V jedné studii zahrnující 10 zdravých mužů zvýšilo užívání extraktu ze zeleného čaje počet spálených kalorií o 4 %. V dalším, který zahrnoval 12 zdravých mužů, extrakt ze zeleného čaje zvýšil oxidaci tuků o 17 % ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.
Některé studie o zeleném čaji však neukazují žádné zvýšení metabolismu, takže účinky mohou záviset na jednotlivci a na tom, jak byla studie nastavena.
Kofein může také zlepšit fyzický výkon mobilizací mastných kyselin z tukové tkáně a jejich zpřístupněním pro využití jako energie.
Dvě samostatné přehledové studie uvedly, že kofein může zvýšit fyzickou výkonnost přibližně o 11–12 %.
SOUHRN
Zelený čaj může krátkodobě zvýšit rychlost metabolismu a zvýšit spalování tuků, i když ne všechny studie souhlasí.
4. Antioxidanty mohou snížit riziko některých druhů rakoviny
Rakovina je způsobena nekontrolovaným růstem buněk. Je to jedna z hlavních příčin úmrtí na světě.
Výzkum ukázal, že oxidativní poškození může vést k chronickému zánětu, který může vést k chronickým onemocněním, včetně rakoviny. Antioxidanty mohou pomoci chránit před oxidačním poškozením.
Zelený čaj je vynikajícím zdrojem silných antioxidantů.
Výzkum spojil sloučeniny zeleného čaje se sníženým rizikem rakoviny, včetně následujících studií:
Rakovina prsu. Komplexní přehled pozorovacích studií zjistil, že ženy, které pily nejvíce zeleného čaje, měly přibližně o 20–30 % nižší riziko vzniku rakoviny prsu, jedné z nejčastějších rakovin u žen.
Rakovina prostaty. Jedna studie zjistila, že muži pijící zelený čaj měli nižší riziko pokročilé rakoviny prostaty.
Kolorektální rakovina. Analýza 29 studií ukázala, že ti, kteří pijí zelený čaj, měli o 42 % nižší pravděpodobnost rozvoje kolorektálního karcinomu.
Mnoho pozorovacích studií naznačuje, že u pijáků zeleného čaje je méně pravděpodobné, že se u nich vyvine několik typů rakoviny, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí více vysoce kvalitního výzkumu.
Chcete-li získat co nejvíce zdravotních výhod, nepřidávejte do čaje mléko. Některé studie naznačují, že může snížit antioxidační hodnotu v některých čajích.
SOUHRN
Zelený čaj má silné antioxidanty, které mohou chránit před rakovinou. Mnoho studií ukazuje, že konzumenti zeleného čaje mají nižší riziko různých typů rakoviny.
6. Může snížit zápach z úst
Katechiny v zeleném čaji mají také přínos pro zdraví ústní dutiny.
Studie ve zkumavce naznačují, že katechiny mohou potlačit růst bakterií, a tím potenciálně snížit riziko infekcí.
Streptococcus mutans je běžná bakterie v ústech. Způsobuje tvorbu plaku a je hlavním přispěvatelem k kazům a zubnímu kazu.
Studie naznačují, že katechiny v zeleném čaji mohou inhibovat růst ústních bakterií v laboratoři, ale žádný důkaz neukazuje, že pití zeleného čaje má podobné účinky.
Existují však určité důkazy, že zelený čaj může snížit zápach z úst.
SOUHRN
Katechiny v zeleném čaji mohou bránit růstu bakterií v ústech, čímž snižují riziko špatného dechu.
7. Může pomoci předcházet cukrovce 2. typu
Výskyt diabetu 2. typu se v posledních desetiletích zvyšuje. Tento stav nyní postihuje přibližně 1 z 10 Američanů.
Diabetes typu 2 zahrnuje zvýšenou hladinu cukru v krvi, která může být způsobena inzulínovou rezistencí nebo neschopností produkovat inzulín.
Studie ukazují, že zelený čaj může zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi.
Jedna studie na japonských jedincích zjistila, že ti, kteří pijí nejvíce zeleného čaje, měli přibližně o 42 % nižší riziko cukrovky 2. typu.
Podle přehledu 7 studií s celkem 286 701 jednotlivci měli uživatelé čaje o 18 % nižší riziko cukrovky.
SOUHRN
Některé kontrolované studie ukazují, že zelený čaj může způsobit mírné snížení hladiny cukru v krvi. Může také snížit riziko cukrovky 2. typu.
8. Může pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním
Kardiovaskulární onemocnění, včetně srdečních chorob a mrtvice, jsou hlavní příčinou úmrtí na celém světě.
Studie ukazují, že zelený čaj může zlepšit některé z hlavních rizikových faktorů těchto onemocnění, mezi které patří zlepšení celkového cholesterolu a hladiny LDL (špatného) cholesterolu.
Zelený čaj také zvyšuje antioxidační kapacitu krve, která chrání částice LDL před oxidací, což je jedna část cesty k srdečnímu onemocnění.
Vzhledem k příznivému vlivu na rizikové faktory nemusí být překvapivé, že lidé pijící zelený čaj mají až o 31 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
SOUHRN
Zelený čaj může snížit celkový a LDL (špatný) cholesterol a také chránit částice LDL před oxidací. Studie ukazují, že lidé, kteří pijí zelený čaj, mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění.
9. Může vám pomoci zhubnout
Vzhledem k tomu, že zelený čaj může krátkodobě zvýšit rychlost metabolismu, dává smysl, že by vám mohl pomoci zhubnout.
Několik studií ukazuje, že zelený čaj může pomoci snížit tělesný tuk, zejména v oblasti břicha.
Jednou z těchto studií byla 12týdenní randomizovaná kontrolovaná studie zahrnující 240 lidí s obezitou.
V této studii měli ti ve skupině zeleného čaje významné snížení procenta tělesného tuku, tělesné hmotnosti, obvodu pasu a břišního tuku ve srovnání s těmi v kontrolní skupině.
Některé studie však neukazují statisticky významný nárůst úbytku hmotnosti u zeleného čaje, takže vědci musí provést další studie, aby tento účinek potvrdili.
SOUHRN
Některé studie ukazují, že zelený čaj může vést ke zvýšenému úbytku hmotnosti. Může být zvláště účinný při snižování nebezpečného břišního tuku.
10. Může vám pomoci žít déle
Vzhledem k tomu, že některé sloučeniny v zeleném čaji mohou pomoci chránit před rakovinou a srdečními chorobami, dává smysl, že vám může pomoci žít déle.
V jedné studii vědci zkoumali 40 530 dospělých Japonců během 11 let. U těch, kteří pili nejvíce zeleného čaje – 5 nebo více šálků denně – byla výrazně nižší pravděpodobnost, že zemřou během období studie:
Smrt ze všech příčin: o 23 % nižší u žen, o 12 % nižší u mužů
Úmrtí na srdeční choroby: o 31 % nižší u žen, o 22 % nižší u mužů
Úmrtí na mrtvici: o 42 % nižší u žen, o 35 % nižší u mužů
Další studie zahrnující 14 001 starších japonských jedinců zjistila, že ti, kteří pili nejvíce zeleného čaje, měli o 76 % nižší pravděpodobnost, že zemřou během 6letého období studie.
SOUHRN
Studie ukazují, že lidé, kteří pijí zelený čaj, mohou žít déle než ti, kteří jej nepijí.
Sečteno a podtrženo
Zelený čaj má řadu možných zdravotních výhod.
Chcete-li se cítit lépe, zhubnout a snížit riziko chronických onemocnění, možná budete chtít zvážit přípravu zeleného čaje jako běžnou součást vašeho života.