10 základních podzimních bylinek pro vaši zahradu

Během chladnějšího podzimního počasí se na zahradě bude dobře dařit mnoha bylinkám. V částech země s mírnými zimami se jim bude dařit i do konce roku. Kromě toho, že rozzáří zahradu, mohou otužilé podzimní bylinky letos na podzim skvěle ovlivnit vaše vaření.

Vyberte si dobře odvodněné místo, které je každý den plné až částečné slunce, nejlépe blízko kuchyně. Padající bylinky můžete také seskupovat do květináčů a ozdobit tak vaši terasu nebo terasu. Jednoleté bylinky rostou rychle ze semen, ale trvalkám trvá déle, než dozrají, takže je nejlepší použít pro ně řízky.

Začněte s obdělaným a upraveným zahradním záhonem nebo květináčem naplněným zeminou bohatou na živiny. Jakmile sazenice začnou vzcházet, jemně je zamulčujte drcenou kůrou, posekanou trávou nebo suchým listím. Poté už jen stačí zalít, odplevelit a případné žloutnutí listů ošetřit dusíkatým hnojivem. Bylinky jsou nejen užitečné, chutné a chutné, ale také se snadno pěstují.

Zde jsou naše návrhy, co zahrnout do vaší podzimní bylinkové zahrádky.

1. Koriandr – roční
Koriandr uvidíte v zeleninové uličce v obchodě s potravinami, protože je to základ mexických receptů, ale nedá se srovnávat s vašimi vlastními domácími listy. Vůně je přitažlivá a chuť je citrusová. Rozdrťte jemné listy pro nejlepší chuť při použití koriandru v polévkách, dušených pokrmech a dipech. Zajímavý fakt: koriandr patří do čeledi petržele a jeho semena se používají jako koření zvané koriandr.

2. Petržel – bienále (dvouletý růstový cyklus)
Listy čerstvé petrželky v salátu mu dodají osvěžující chuť a listy jsou lahodné i ve spojení s rybami a jinými mořskými plody. Tato všestranná bylina dodává hloubku chuti do polévek, dušeného masa a omáček. Petržel je také jednou z hlavních ingrediencí, spolu s rajčaty a cibulí, v tabbouleh, pikantním středomořském salátu z rozdrcené pšenice.

3. Oregano – Trvalka
Další listovou bylinkou, která dodá vašemu vaření chuť a rozmanitost, je oregano, italské koření dobře známé díky použití na pizzu a špagety. Oregano dodá vydatnost každému receptu, který obsahuje rajčata, a také obohatí zeleninové a rybí pokrmy. Před použitím oregana v kuchyni stojí za námahu sesbírat ze stonků desítky drobných lístků.

4. Pažitka – Trvalka
Pažitka jsou dlouhé zelené výhonky, které mají jemnou česnekovou a cibulovou příchuť česneku. Perfektní na saláty, dipy a polevy, můžete použít celou stopku, od cibule podobné cibuli dole až po zelené výhonky nahoře. Nejvíce chuti z této byliny získáte, když je použita syrová, protože vaření oslabuje jemnou chuť.

5. Tymián – Trvalka
Tymián, člen rodiny máty, je robustní listová bylina, která se používá v sušené, nasekané formě. Dodává chuť rybím a drůbežím receptům a je běžnou přísadou do polévek a nádivek. Chuť tymiánu lidé popisují jako citrónovou nebo zemitou s nádechem máty.

6. Rozmarýn – Trvalka
Další rostlina v kategorii máty, tato středomořská bylina má krátké, špičaté listy a borovicovou chuť. Rozmarýn dodává zelenině na zajímavosti a jeho výrazná chuť se dobře hodí k česneku, zejména na pečeně a dušená jídla. Pára vytvořená z máčení rozmarýnu ve vroucí vodě také údajně pomáhá vyčistit ucpané dutiny.

7. Estragon – Trvalka
Estragon, malá, členitá keřovitá bylina s plochými, špičatými listy, se často používá do pokrmů z ryb, vajec a rajčat. Estragon sám o sobě má jemnou lékořicovou vůni a chuť a přináší chuť receptů na drůbež a mořské plody. Stejně jako rozmarýn se estragon dobře kombinuje s jinými silnými příchutěmi, jako je hořčice.

8. Máta sladká – Trvalka
Tento agresivní pěstitel převezme vaši zahradu, pokud ji nebudete často prořezávat. Ale to je v pořádku, protože časté řízky můžete použít k vaření mátového čaje během chladných podzimních večerů. Lístky v konvici zalijte vroucí vodou nebo jen rozdrťte hrst lístků a vložte je do filtru vašeho automatického kávovaru.

9. Šalvěj – Trvalka
Rozmazané šedozelené listy šalvěje mají teplou, zemitou chuť a obvykle se melou, aby se použily jako potěr na vepřové maso a mořské plody, a také jsou klíčovou složkou jiných jídel. Z listů šalvěje se také někdy vaří čaj, o kterém se říká, že zmírňuje zažívací potíže.

10. Meduňka – Trvalka
Agresivní forma máty, meduňka má silnou citrónovou vůni a chuť. Mnoho lidí si pochutnává na meduňkovém čaji a ze sušených listů se tvoří voňavé sáčky. Tuto všestrannou bylinku lze v receptech použít místo citronové kůry a je také složkou bio repelentu proti hmyzu.