10 zdravotních přínosů kapusty – nejvýživnější rostliny na planetě

Kapusta je rozhodně jedna z nejzdravějších a nejvýživnějších rostlinných potravin vůbec.
Kapusta je plná nejrůznějších prospěšných sloučenin, z nichž některé mají silné léčivé vlastnosti.
Zde je 10 zdravotních přínosů kapusty, které jsou podpořeny vědou.
1. Kapusta patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem živin na planetě
Kapusta je oblíbená zelenina a patří do čeledi zelí.
Je to brukvovitá zelenina, jako je zelí, brokolice, květák, límcová zelenina a růžičková kapusta.
Existuje mnoho různých druhů kapusty. Listy mohou být zelené nebo fialové a mají hladký nebo kudrnatý tvar.
Nejběžnější druh kapusty se nazývá kadeřavá kapusta nebo skotská kapusta, která má zelené a kadeřavé listy a tvrdou, vláknitou stonku.
Jeden šálek syrové kapusty (asi 67 gramů nebo 2,4 unce) obsahuje:
Vitamín A: 206 % DV (z beta-karotenu)
Vitamin K: 684 % DV
Vitamín C: 134 % DV
Vitamín B6: 9 % DV
Mangan: 26 % DV
Vápník: 9 % DV
Měď: 10 % DV
Draslík: 9 % DV
Hořčík: 6 % DV
Obsahuje také 3 % nebo více DV pro vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), železo a fosfor
To přichází s celkem 33 kaloriemi, 6 gramy sacharidů (2 z nich jsou vláknina) a 3 gramy bílkovin.
Kapusta obsahuje velmi málo tuku, ale velkou část tuku v něm tvoří omega-3 mastná kyselina zvaná alfa-linolová kyselina.
Vzhledem k neuvěřitelně nízkému obsahu kalorií patří kapusta mezi potraviny s nejvyšším obsahem živin, jaké existují. Jíst více kapusty je skvělý způsob, jak dramaticky zvýšit celkový obsah živin ve vaší stravě.
SOUHRN
Kapusta má velmi vysoký obsah živin a velmi nízký obsah kalorií, díky čemuž je jednou z potravin s nejvyšším obsahem živin na planetě.
2. Kapusta je plná silných antioxidantů, jako je kvercetin a kaempferol
Kapusta, stejně jako jiná listová zelenina, má velmi vysoký obsah antioxidantů.
Patří mezi ně beta-karoten a vitamín C, stejně jako různé flavonoidy a polyfenoly.
Antioxidanty jsou látky, které pomáhají v boji proti oxidativnímu poškození volnými radikály v těle.
Oxidační poškození je považováno za jednu z hlavních příčin stárnutí a mnoha nemocí, včetně rakoviny.
Ale mnoho látek, které jsou náhodou antioxidanty, má i další důležité funkce.
Patří sem flavonoidy kvercetin a kaempferol, které se v kapustě nalézají v relativně velkém množství.
Tyto látky byly důkladně studovány ve zkumavkách a na zvířatech.
Mají silné srdce chránící, snižující krevní tlak, protizánětlivé, antivirové, antidepresivní a protirakovinné účinky, abychom jmenovali alespoň některé.
SOUHRN
V kapustě se nachází mnoho silných antioxidantů, včetně kvercetinu a kempferolu, které mají četné příznivé účinky na zdraví.
3. Je výborným zdrojem vitamínu C
Vitamin C je důležitý ve vodě rozpustný antioxidant, který plní mnoho životně důležitých funkcí v buňkách těla.
Například je nezbytný pro syntézu kolagenu, nejhojnějšího strukturálního proteinu v těle.
Kapusta má mnohem vyšší obsah vitamínu C než většina jiné zeleniny, obsahuje asi 4,5krát více než špenát.
Pravdou je, že kapusta je ve skutečnosti jedním z nejlepších světových zdrojů vitamínu C. Šálek syrové kapusty obsahuje ještě více vitamínu C než celý pomeranč.
SOUHRN
Kapusta má extrémně vysoký obsah vitamínu C, antioxidantu, který má v těle mnoho důležitých rolí. Jeden šálek syrové kapusty ve skutečnosti obsahuje více vitamínu C než pomeranč.
4. Kapusta může pomoci snížit hladinu cholesterolu, což může snížit riziko srdečních chorob
Cholesterol má v těle mnoho důležitých funkcí.
Používá se například k výrobě žlučových kyselin, což jsou látky, které pomáhají tělu trávit tuky.
Játra přeměňují cholesterol na žlučové kyseliny, které se pak uvolňují do trávicího systému, kdykoli sníte tučné jídlo.
Když se všechen tuk vstřebá a žlučové kyseliny splní svůj účel, vstřebávají se zpět do krevního řečiště a znovu se používají.
Látky zvané sekvestranty žlučových kyselin mohou vázat žlučové kyseliny v trávicím systému a bránit jejich zpětnému vstřebávání. Tím se snižuje celkové množství cholesterolu v těle.
Kapusta ve skutečnosti obsahuje sekvestranty žlučových kyselin, které mohou snížit hladinu cholesterolu. To může časem vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.
Jedna studie zjistila, že pití kapustové šťávy každý den po dobu 12 týdnů zvýšilo HDL („dobrý“) cholesterol o 27 % a snížilo hladiny LDL o 10 % a zároveň zlepšilo antioxidační stav.
Podle jedné studie vaření kapusty v páře dramaticky zvyšuje účinek vazby žlučových kyselin. Dušená kapusta je ve skutečnosti o 43 % tak účinná jako cholestyramin, lék na snížení cholesterolu, který funguje podobným způsobem.
SOUHRN
Kapusta obsahuje látky, které vážou žlučové kyseliny a snižují hladinu cholesterolu v těle. Zvláště účinná je dušená kapusta.
5. Kapusta je jedním z nejlepších světových zdrojů vitamínu K
Vitamin K je důležitou živinou.
Je naprosto zásadní pro srážení krve a dělá to tak, že „aktivuje“ určité proteiny a dává jim schopnost vázat vápník.
Známý antikoagulační lék Warfarin skutečně působí tak, že blokuje funkci tohoto vitaminu.
Kapusta je jedním z nejlepších světových zdrojů vitamínu K, přičemž jeden syrový šálek obsahuje téměř 7násobek doporučeného denního množství.
Forma vitaminu K v kapustě je K1, což je něco jiného než vitamin K2. K2 se nachází ve fermentovaných sójových potravinách a některých živočišných produktech. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním a osteoporóze.
SOUHRN
Vitamin K je důležitou živinou, která se podílí na srážení krve. Jeden šálek kapusty obsahuje 7násobek RDA vitamínu K.
6. V Kale je mnoho látek bojujících proti rakovině
Rakovina je hrozné onemocnění charakterizované nekontrolovaným růstem buněk.
Kapusta je ve skutečnosti nabitá sloučeninami, o kterých se věří, že mají ochranné účinky proti rakovině.
Jedním z nich je sulforafan, látka, která prokazatelně pomáhá v boji proti vzniku rakoviny na molekulární úrovni.
Obsahuje také indol-3-karbinol, další látku, o které se předpokládá, že pomáhá předcházet rakovině.
Studie ukázaly, že brukvovitá zelenina (včetně kapusty) může významně snížit riziko několika druhů rakoviny, ačkoli důkazy u lidí jsou smíšené.
SOUHRN
Kapusta obsahuje látky, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají v boji proti rakovině ve studiích ve zkumavce a na zvířatech, ale důkazy u lidí jsou smíšené.
7. Kapusta má velmi vysoký obsah beta-karotenu
O kapustě se často tvrdí, že má vysoký obsah vitamínu A, ale není to úplně přesné.
Ve skutečnosti má vysoký obsah beta-karotenu, antioxidantu, který tělo dokáže přeměnit na vitamín A.
Z tohoto důvodu může být kapusta účinným způsobem, jak zvýšit hladinu tohoto velmi důležitého vitamínu v těle.
SOUHRN
Kapusta má velmi vysoký obsah beta-karotenu, antioxidantu, který tělo dokáže přeměnit na vitamín A.
8. Kapusta je dobrým zdrojem minerálů, kterých většina lidí nemá dostatek
Kapusta má vysoký obsah minerálů, z nichž některých má mnoho lidí nedostatek.
Je to dobrý rostlinný zdroj vápníku, živiny, která je velmi důležitá pro zdraví kostí a hraje roli ve všech druzích buněčných funkcí.
Je to také slušný zdroj hořčíku, neuvěřitelně důležitého minerálu, kterého většina lidí nemá dostatek. Jíst hodně hořčíku může být ochranou proti cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním.
Kale také obsahuje docela dost draslíku, minerálu, který pomáhá udržovat elektrické gradienty v buňkách těla. Adekvátní příjem draslíku je spojen se snížením krevního tlaku a nižším rizikem srdečních onemocnění.
Jednou z výhod, kterou má kapusta oproti listové zelenině, jako je špenát, je to, že má nízký obsah oxalátu, látky obsažené v některých rostlinách, která může bránit vstřebávání minerálů.
SOUHRN
V kapustě se nachází mnoho důležitých minerálů, z nichž některé v moderní stravě obecně chybí. Patří mezi ně vápník, draslík a hořčík.
9. Kapusta má vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, účinných živin, které chrání oči
Jedním z nejčastějších důsledků stárnutí je zhoršení zraku.
Naštěstí existuje několik živin ve stravě, které mohou pomoci tomu zabránit.
Dva z hlavních jsou lutein a zeaxantin, karotenoidní antioxidanty, které se nacházejí ve velkém množství v kapustě a některých dalších potravinách.
Mnoho studií ukázalo, že lidé, kteří jedí dostatek luteinu a zeaxantinu, mají mnohem nižší riziko makulární degenerace a šedého zákalu, dvou velmi častých očních poruch.
SOUHRN
Kale má vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, živin, které byly spojeny s drasticky sníženým rizikem makulární degenerace a šedého zákalu.
10. Kapusta by vám měla pomoci zhubnout
Kapusta má několik vlastností, které z ní dělají jídlo vhodné pro hubnutí.
Má velmi nízký obsah kalorií, ale přesto poskytuje značný objem, který by vám měl pomoci cítit se sytí.
Kvůli nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vody má kapusta nízkou energetickou hustotu. Mnoho studií prokázalo, že konzumace velkého množství potravin s nízkou energetickou hustotou pomáhá při hubnutí.
Kapusta také obsahuje malé množství bílkovin a vlákniny. To jsou dvě z nejdůležitějších živin, pokud jde o hubnutí.
Ačkoli neexistuje žádná studie přímo testující účinky kapusty na hubnutí, dává smysl, že by mohla být užitečným doplňkem diety na hubnutí.
SOUHRN
Jako nutričně bohaté a nízkokalorické jídlo je kapusta výborným doplňkem diety na hubnutí.
Sečteno a podtrženo
Naštěstí je přidání kapusty do jídelníčku poměrně jednoduché. Můžete jej jednoduše přidat do salátů nebo použít v receptech.
Oblíbenou svačinkou jsou kapustové chipsy, kdy kapustu pokapete extra panenským olivovým olejem nebo avokádovým olejem, osolíte a poté pečete v troubě do sucha.
Chutná naprosto lahodně a je to skvělá křupavá, super zdravá svačina.
Mnoho lidí také přidává kapustu do svých smoothies, aby zvýšili nutriční hodnotu.
Kapusta je rozhodně jednou z nejzdravějších a nejvýživnějších potravin na planetě.
Pokud chcete dramaticky zvýšit množství přijatých živin, zvažte, zda si dát kapustu.