10 zdravotních přínosů skořice podložených důkazy

Skořice je velmi lahodné koření.

Pro své léčivé vlastnosti je ceněna již tisíce let.

Moderní věda nyní potvrdila to, co lidé věděli od věků.

Zde je 10 zdravotních přínosů skořice, které jsou podpořeny vědeckým výzkumem.

1. Skořice má vysoký obsah látky se silnými léčivými vlastnostmi

Skořice je koření, které se vyrábí z vnitřní kůry stromů vědecky známé jako Cinnamomum.

Jako přísada se používala v celé historii, která sahá až do starověkého Egypta. Býval vzácný a cenný a byl považován za dar vhodný pro krále.

V dnešní době je skořice levná, dostupná v každém supermarketu a nachází se jako přísada do různých potravin a receptů.

Existují dva hlavní druhy skořice:

Cejlonská skořice: Také známá jako „pravá“ skořice.
Cassia cinnamon: Dnes běžnější odrůda, kterou lidé obecně nazývají „skořice“.
Skořice se vyrábí řezáním stonků skořicových stromů. Poté se vyjme vnitřní kůra a odstraní se dřevnaté části.

Když zaschne, vytvoří proužky, které se stočí do válečků, nazývaných skořicové tyčinky. Tyto tyčinky lze rozemlít za vzniku skořicového prášku.

Výrazná vůně a chuť skořice je způsobena olejovou částí, která má velmi vysoký obsah sloučeniny cinnamaldehyd.

Vědci se domnívají, že tato sloučenina je zodpovědná za většinu silných účinků skořice na zdraví a metabolismus.

SOUHRN
Skořice je oblíbené koření. Má vysoký obsah cinnamaldehydu, o kterém se předpokládá, že je zodpovědný za většinu zdravotních přínosů skořice.

2. Skořice je plná antioxidantů
Antioxidanty chrání vaše tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály.

Skořice je nabitá silnými antioxidanty, jako jsou polyfenoly.

Ve studii, která porovnávala antioxidační aktivitu 26 koření, se skořice stala jasným vítězem, dokonce předčila „superpotraviny“, jako je česnek a oregano.

Ve skutečnosti je tak silná, že skořici lze použít jako přírodní konzervant potravin.

SOUHRN
Skořice obsahuje velké množství vysoce účinných polyfenolových antioxidantů.

3. Skořice má protizánětlivé vlastnosti

Pomáhá vašemu tělu bojovat s infekcemi a opravovat poškození tkání.

Zánět se však může stát problémem, když je chronický a je namířen proti vlastním tkáním vašeho těla.

V tomto ohledu může být užitečná skořice. Studie ukazují, že toto koření a jeho antioxidanty mají silné protizánětlivé vlastnosti.

SOUHRN
Antioxidanty ve skořici mají protizánětlivé účinky, což může pomoci snížit riziko onemocnění.

4. Skořice může snížit riziko srdečních chorob
Skořice je spojována se sníženým rizikem srdečních chorob, což je celosvětově nejčastější příčina předčasné smrti.

U lidí s diabetem 2. typu bylo prokázáno, že 1 gram nebo asi půl lžičky skořice denně má příznivé účinky na krevní markery.

Snižuje hladiny celkového cholesterolu, „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů, zatímco „dobrý“ HDL cholesterol zůstává stabilní.

Nedávno velká přehledová studie dospěla k závěru, že tyto účinky může mít dávka skořice pouhých 120 mg denně. V této studii skořice také zvýšila hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že skořice snižuje krevní tlak.

V kombinaci mohou všechny tyto faktory drasticky snížit riziko srdečních onemocnění.

SOUHRN
Skořice může zlepšit některé klíčové rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně cholesterolu, triglyceridů a krevního tlaku.

5. Skořice může zlepšit citlivost na hormon inzulín
Inzulin je jedním z klíčových hormonů, které regulují metabolismus a spotřebu energie.

Je také nezbytný pro transport krevního cukru z krevního řečiště do buněk.

Problém je v tom, že mnoho lidí je vůči účinkům inzulinu odolných.

Toto je známé jako inzulínová rezistence, charakteristický znak vážných stavů, jako je metabolický syndrom a diabetes 2.

Dobrou zprávou je, že skořice může dramaticky snížit inzulínovou rezistenci a pomáhá tomuto důležitému hormonu dělat svou práci.

Zvýšením citlivosti na inzulín může skořice snížit hladinu cukru v krvi, jak je uvedeno v další kapitole.

SOUHRN
Bylo prokázáno, že skořice výrazně zvyšuje citlivost na hormon inzulín.

6. Skořice snižuje hladinu cukru v krvi a má silný antidiabetický účinek
Skořice je dobře známá pro své vlastnosti snižující hladinu cukru v krvi.

Kromě příznivých účinků na inzulínovou rezistenci může skořice snížit hladinu cukru v krvi několika dalšími mechanismy.

Za prvé, bylo prokázáno, že skořice snižuje množství glukózy, která se po jídle dostává do vašeho krevního oběhu.

Dělá to tím, že zasahuje do mnoha trávicích enzymů, což zpomaluje rozklad sacharidů ve vašem trávicím traktu.

Za druhé, sloučenina ve skořici může působit na buňky napodobováním inzulínu.

To výrazně zlepšuje vychytávání glukózy buňkami, i když působí mnohem pomaleji než samotný inzulín.

Četné studie na lidech potvrdily antidiabetické účinky skořice a ukázaly, že může snížit hladinu cukru v krvi nalačno o 10–29 %.

Účinná dávka je obvykle 1–6 gramů nebo přibližně 0,5–2 čajové lžičky skořice denně.

Další informace o tom, jak můžete snížit hladinu cukru v krvi, najdete v 15 jednoduchých způsobech, jak přirozeně snížit hladinu cukru v krvi.

SOUHRN
Bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu cukru v krvi nalačno a má silný antidiabetický účinek při 1–6 gramech nebo 0,5–2 čajových lžičkách denně.

7. Skořice může mít příznivé účinky na neurodegenerativní onemocnění
Neurodegenerativní onemocnění jsou charakterizována progresivní ztrátou struktury nebo funkce mozkových buněk.

Alzheimerova a Parkinsonova choroba jsou dva nejběžnější typy.

Zdá se, že dvě sloučeniny nalezené ve skořici inhibují hromadění proteinu zvaného tau v mozku, který je jedním z charakteristických znaků Alzheimerovy choroby.

Ve studii na myších s Parkinsonovou chorobou pomohla skořice chránit neurony, normalizovala hladiny neurotransmiterů a zlepšila motorické funkce.

Tyto účinky je třeba dále studovat na lidech.

SOUHRN
Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že skořice vede k různým zlepšením Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

8. Skořice může chránit před rakovinou
Rakovina je závažné onemocnění charakterizované nekontrolovaným růstem buněk.

Skořice byla široce studována pro její potenciální použití v prevenci a léčbě rakoviny.

Celkově se důkazy omezují na studie ze zkumavek a na zvířatech, které naznačují, že výtažky skořice mohou chránit před rakovinou.

Působí tak, že omezuje růst rakovinných buněk a tvorbu krevních cév v nádorech a zdá se, že je pro rakovinné buňky toxický a způsobuje buněčnou smrt.

Studie na myších s rakovinou tlustého střeva odhalila, že skořice je silným aktivátorem detoxikačních enzymů v tlustém střevě, které chrání před dalším růstem rakoviny.

Tato zjištění byla podpořena experimenty ve zkumavce, které ukázaly, že skořice aktivuje ochranné antioxidační reakce v lidských buňkách tlustého střeva.

Zda má skořice nějaký vliv na život, dýchání lidí, musí být potvrzeno v kontrolovaných studiích.

SOUHRN
Studie na zvířatech a ve zkumavkách ukazují, že skořice může mít ochranné účinky proti rakovině.

9. Skořice pomáhá v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím
Cinnamaldehyd, jedna z hlavních aktivních složek skořice, může pomoci v boji proti různým druhům infekcí.

Bylo prokázáno, že skořicový olej účinně léčí infekce dýchacích cest způsobené plísněmi.

Může také inhibovat růst některých bakterií, včetně Listeria a Salmonella.

Důkazy jsou však omezené a zatím nebylo prokázáno, že by skořice snižovala infekce jinde v těle.

Antimikrobiální účinky skořice mohou také pomoci zabránit zubnímu kazu a snížit zápach z úst.

SOUHRN
Cinnamaldehyd má protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, které mohou snížit infekce a pomoci v boji proti zubnímu kazu a špatnému dechu.

10. Skořice může pomoci v boji proti viru HIV
HIV je virus, který pomalu narušuje váš imunitní systém, což může nakonec vést k AIDS, pokud se neléčí.

Předpokládá se, že skořice extrahovaná z odrůd Cassia pomáhá v boji proti HIV-1, nejběžnějšímu kmenu viru HIV u lidí.

Laboratorní studie zkoumající buňky infikované HIV zjistila, že skořice je nejúčinnější léčbou ze všech 69 studovaných léčivých rostlin.

K potvrzení těchto účinků jsou zapotřebí testy na lidech.

SOUHRN
Studie ze zkumavek ukázaly, že skořice může pomoci v boji proti HIV-1, hlavnímu typu viru HIV u lidí.

Je lepší použít Cejlon („pravou“ skořici)
Ne každá skořice je stejná.

Odrůda Cassia obsahuje značné množství sloučeniny zvané kumarin, o které se předpokládá, že je ve velkých dávkách škodlivá.

Všechna skořice by měla mít zdravotní přínosy, ale Cassia může způsobit problémy ve velkých dávkách kvůli obsahu kumarinu.

Cejlon („pravá“ skořice) je v tomto ohledu mnohem lepší a studie ukazují, že obsahuje mnohem méně kumarinu než odrůda Cassia.

Bohužel většina skořice, kterou najdete v supermarketech, je levnější odrůda Cassia.

Sečteno a podtrženo
Na konci dne je skořice jedním z nejchutnějších a nejzdravějších koření na planetě.

Dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, snižovat rizikové faktory srdečních chorob a má řadu dalších působivých zdravotních výhod.

Pokud používáte odrůdu Cassia, ujistěte se, že dostanete cejlonskou skořici, nebo se držte malých dávek.