12 nejlepších druhů kořenové zeleniny pro pěstování ve vaší zahradě

Přidejte chuť a rozmanitost domácích jídel s těmito druhy kořenové zeleniny, které se snadno pěstují.

Kořenová zelenina se většinou pěstuje pro své podzemní části – chutné kořeny, hlízy, oddenky, cibule atd. Tyto struktury jsou plné sacharidů a vody pro rostliny a lahodnosti pro nás. Některé z těchto plodin (říkejme jim všechny kořeny, abychom to usnadnili), jako jsou brambory, mrkev a cibule, jsou základními surovinami v kuchyni. Jiné – napadá mě křen, rutabaga a kozí brada – jsou ve většině zeleninových zahrádek méně obvyklé, ale dodávají jídlům úžasnou rozmanitost a chuť. Naučte se pěstovat každý chutný druh kořenové zeleniny pomocí těchto nezbytných tipů pro sázení a sklizeň.

Řepa

Řepa se pěstuje ze semene zasazeného přímo na zahradě od časného jara do začátku léta a znovu na podzim. Pro urychlení klíčení semeno před výsadbou namočte přes noc. Vysévejte 1 až 2 palce od sebe. Jakmile sazenice vyrostou o několik centimetrů, ztenčujte je na 3 až 4 palce od sebe. Udržujte rostliny rovnoměrně vlhké a bez plevele; mulčování pomáhá udržovat půdu rovnoměrně vlhkou, chladnou a zabraňuje růstu plevele.

Řepa je připravena ke sklizni, jakmile dosáhne velikosti golfového míčku, ale lze ji nechat zvětšit. Řepa je docela mrazuvzdorná a podzimní řepu lze nechat v zemi a sklízet ji podle potřeby, dokud země nezmrzne.

Mrkve

Mrkev je plodina v chladném období, kterou lze zasít na jaře a znovu na konci léta pro podzimní nebo zimní plodiny. Semeno zasejte přímo na zahradě, semena rozmístěte asi jeden centimetr od sebe (nebo je nasypejte na tenko). Semena jsou drobná a pomalu klíčí, takže může být užitečné smíchat semena ředkve se semeny mrkve. Ředkvičky jsou dobrými společníky rostlin, protože rychle klíčí, aby označily řádek a pomohly zabránit krustování půdy. Ředkvičky budou téměř připraveny ke sklizni, když mrkev právě začala růst.

Mrkev ztenčte asi na 2 palce od sebe a udržujte půdu rovnoměrně vlhkou a dobře odplevelenou. Můžete mulčovat, abyste pomohli udržet vlhkost a potlačili plevel. Malé mrkve je možné sklízet tak, že je jednotlivě vytáhnete. Větší mrkev může vyžadovat zahradní vidle, která je zvedne, aniž by porušila kořeny. Stejně jako řepu lze podzimní mrkev ponechat v zemi a sklízet podle potřeby, dokud půda nezmrzne.

Česnek

Česnek je kořenová plodina v tom smyslu, že sklízíme jeho jedlou podzemní strukturu, ale technicky vzato je to cibule, nikoli kořen. Cibule se skládá z několika „stroužků“, které se na podzim oddělují a vysazují jednotlivě. Před výsadbou vykopejte příkop o hloubce 5 až 6 palců a přidejte do brázdy kostní moučku nebo vyvážené hnojivo, poté hnojivo zakryjte asi třemi palci půdy. Poté vložte stroužky česneku – špičatý konec nahoru – do částečně zaplněného příkopu ve vzdálenosti 4 až 6 palců od sebe. Hřebíček zasypte zeminou a dobře zamulčujte. Pokud sázíte více než jeden řádek, rozmístěte řádky 8 až 12 palců od sebe.

Česnek by se měl sklízet následující léto, kdy listy začnou žloutnout a vrcholky začnou opadávat. Pokud je půda sypká, vytáhněte ji ručně. Pokud ne, použijte zahradní vidle. Nechte cibulky vytvrdnout na otevřeném prostranství s dobrou cirkulací po dobu alespoň dvou týdnů, dokud vnější vrstvy cibulky nebudou velmi suché a papírové. Okartáčujte všechny uvolněné nečistoty a odřízněte vršky, ponechte centimetr nebo 2 nad krkem, nebo nechte listy zůstat a použijte je k zaplétání česneku do svazků. Skladujte česnek na chladném, tmavém a suchém místě a pravidelně kontrolujte, zda nejeví známky hniloby.

Křen

Křen má velmi výraznou kořenitou chuť. Je to odolná vytrvalá zelenina, která se snadno pěstuje, ale může být obtížné ji udržet. Pokud ji zasadíte přímo do země, udržujte ji v dostatečné vzdálenosti od jiné zeleniny, sady (malé kousky kořene) umístěte pod úhlem 45 stupňů, 3 až 4 palce hluboko a asi 18 palců od sebe. Pro kontrolu jeho šíření zasaďte křen do ponořeného 5galonového kbelíku s odstraněným dnem. Pravidelně zalévejte a kontrolujte plevel.

Kořen křenu by se měl sklízet na podzim, než půda zamrzne. Kořeny, které využijete zhruba za měsíc, dejte do lednice. Pro dlouhodobé skladování zahrabte kořen do vlhkého písku na chladném a tmavém místě. Syrové kořeny nastrouhejte nebo namelte a přidejte pikantní chuť do ryb, polévek, omáček, dipů a dalších.

Cibule

Cibuli lze pěstovat ze semen, sad (malých cibulí) nebo mladých sazenic. S cibulí vysazenou ze semen by se mělo začít uvnitř asi 6 týdnů před posledním jarním mrazem. Sazenice nebo sady lze objednat online nebo zakoupit v zahradním centru. Ty se obvykle vysazují brzy na jaře, jakmile lze půdu zpracovat. Sazenice nebo sady zasaďte do brázd 1 až 2 palce hlubokých a 2 až 6 palců od sebe, v závislosti na typu cibule, kterou pěstujete. Ujistěte se, že je sada orientována tak, aby její rostoucí konec směřoval nahoru. Zakryjte volnou zeminou a vodou.

Sklízejte cibuli za suchého počasí, když její listy zežloutnou a začnou opadávat – obvykle od poloviny do konce léta. Cibulky nechte několik dní zaschnout, a to buď na zemi, pokud je suché počasí, nebo v garáži nebo na kryté verandě. Po vytvrzení skladujte cibuli na tmavém a suchém místě, které zůstává mezi 40 a 60 ° F. Pravidelně je kontrolujte a odstraňte všechny, které vykazují známky hniloby.

Pokud chcete cibuli skladovat pro delší použití, vyberte odrůdy, o kterých je známo, že se dobře skladují. Sladká cibule se obvykle dlouho neskladuje.

Ujistěte se, že pěstujete odrůdy cibule, které jsou vhodné pro váš region – cibule je citlivá na délku dne a její požadavky na světlo se liší.

Pastinák

Pastinák vypadá jako bílá mrkev, ale má výrazně ořechovou, sladkou chuť. Pečený pastinák tvoří lahodnou přílohu, nebo jej lze nakrájet a přidat do polévek a dušených pokrmů. Pastinák, který se pěstuje ze semen, dozrává dlouho – asi 16 týdnů, a proto by se měl vysazovat uprostřed až pozdního jara, aby se dosáhlo podzimní plodiny.

Zasévejte semeno půl palce hluboko a jeden palec od sebe, ztenčujte asi na 3 palce od sebe, když jsou sazenice vysoké 1 až 2 palce. Udržujte záhon zalévaný a odplevelený – mulčování podél řádku pomůže udržet půdu vlhkou a plevel. Jak rostliny rostou, shrňte půdu kolem základny, abyste zabránili tomu, aby vrcholky kořene zezelenaly.

Stejně jako mnoho jiných plodin v chladném období se chuť pastináku zlepší s několika mrazy. Pokud nanesete silnou vrstvu mulče, můžete pastinák ponechat v zemi přes zimu a sklízet podle potřeby až do časného jara.

Brambory

Brambory se pěstují z „kousků semen“, což jsou kousky hlízy, která byla nakrájena tak, aby obsahovala alespoň 1 nebo 2 očka nebo klíčky. Toto je další plodina v chladném období, takže kousky semen zasaďte do brázd brzy na jaře. Jak rostliny rostou, nahrejte půdu kolem základny, abyste získali spoustu volné půdy, kde se budou tvořit hlízy.

Pokud milujete nové brambory, můžete mladé hlízy sklízet ručně a zbytek rostliny nechat růst. Jakmile vrcholek bramborové rostliny odumře – obvykle začátkem léta – opatrně zvedněte všechny hlízy pomocí zahradní vidličky. Vše, co bylo poškozeno během sklizně, by mělo být okamžitě použito. V závislosti na odrůdě mohou být správně naložené brambory skladovány ve tmě v chladném sklepě nebo garáži po dobu 2 až 4 měsíců.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou rychle rostoucí plodinou v chladném období – často dozrávají za méně než měsíc od setí. Mohou mít kulatý nebo válcový tvar a dodávají se v různých barvách.

Semena ředkvičky vysévejte přímo do zahrady od časného do pozdního jara a znovu na podzim. Jakmile jsou palec nebo tak vysoké, ztenčujte je na vhodnou vzdálenost doporučenou na obalu semen (obvykle asi 1 až 2 palce od sebe). Sklizeň často. Kořen se často při dozrávání částečně tlačí ze země. Pro stálé zásobování proveďte několik výsadeb s odstupem dvou týdnů.

Rutabagas

Podobně jako tuřín, ale větší, se rutabagas pěstuje méně často, ale pokud chcete mít celou řadu čerstvé domácí zeleniny až do podzimu a zimy, jsou dobrou volbou. Baňkovité kořeny, známé také jako Švédové, mohou dorůst do velikosti softballových míčků. Vydatně přidávají do míchaných pokrmů z kořenové zeleniny.

Semena zasejte asi 90 dní předtím, než očekáváte první podzimní mrazíky – to je obvykle v polovině léta. Rozmístěte je asi 2 palce od sebe a půl palce hluboko, ztenčujte je na konečnou vzdálenost 6 palců od sebe. Udržujte je dobře zalévané a odplevelené. Sklizeň na podzim poté, co kořeny mají průměr 4 až 6 palců (vrcholky kořenů jsou obvykle viditelné nad zemí). Jejich chuť se zlepší po několika mrazech a mohou zůstat na zahradě, dokud zem nezamrzne. Po sklizni odstřihněte listy a uložte kořeny na tmavém, chladném – ne mrazivém – místě.

Salsify

Salsify, která tvoří dlouhý hubený kohoutkový kořen, má podobné růstové nároky jako pastinák. Říká se jí také ústřicová rostlina, protože její chuť některým lidem připomíná ústřice; jiní si myslí, že chutná trochu jako artyčoková srdce. Kořen lze vařit, opékat, mačkat nebo přidávat do polévek a dušených pokrmů.

Salsify trvá 3 až 4 měsíce, než zraje, takže v závislosti na tom, kde zahradíte, zasaďte semena na jaře nebo začátkem léta pro podzimní sklizeň. V mírnějších oblastech lze pozdní letní výsadbu sklízet v zimě. Semeno zasejte čtvrt palce hluboko a jeden palec od sebe, když jsou sazenice mladé, ztenčujte je na 2 až 4 palce od sebe. Mulčování k potlačení plevele a udržení vlhkosti v půdě. Chuť kozí kozy je nejlepší po několika mrazech a stejně jako pastinák lze kořeny ponechat v zemi pod silnou vrstvou mulče a sklízet je po celou zimu.

Sladké brambory

Sladké brambory jsou technicky hlíznaté kořeny a pěstují se z „klouků“ – klíčků, které se vyvíjejí z kořenů. Slipy jsou k dostání koncem jara v zahradních centrech nebo online dodavatelích nebo si můžete založit vlastní složenky. Tato plodina miluje horké počasí, takže počkejte s výsadbou roubů až 3 nebo 4 týdny po posledním jarním mrazu. Potřebují hodně místa, aby rostly, takže každý smyk zasaďte do kupy o výšce asi 8 palců a prostorových pahorků 3 stopy od sebe. Tato těžká krmítka ocení boční zálivku vyváženým hnojivem asi měsíc po výsadbě.

Sladké brambory sklízejte před prvním mrazem, opatrně je ryjte zahradní vidličkou a zacházejte s nimi opatrně – snadno se pohmoždí. Poškozené batáty okamžitě použijte. Chcete-li je vytvrdit pro skladování, odstraňte uvolněné nečistoty a umístěte je na teplé místo (kolem 80 °F) s vysokou vlhkostí. Po vytvrzení vydrží několik měsíců v chladné místnosti (55-60ºF).

Vodnice

Vodnice vyvine zaoblené kořeny s chutí podobnou kapustě; mohou se jíst syrové nebo vařené. Tuto plodinu v chladném období lze pěstovat na jaře nebo na podzim ze semen zasazených přímo na zahradě. Zasejte semeno jeden palec od sebe a asi čtvrtý palec hluboko. Když jsou sazenice vysoké několik palců, tenké, aby stály 4 až 6 palců od sebe. Udržujte půdu vlhkou a nezapomeňte opatrně odplevelit; mulčování pomůže udržet plevel.

Sklízejte malé tuříny, aby se ostatní mohly zvětšit. Mulčujte vzrostlé vodnice a sklízejte podle potřeby, dokud půda nezamrzne.

Často kladené otázky
Může kořenová zelenina růst v nádobách?
Většinu okopanin lze pěstovat v nádobách a také na vyvýšených záhonech, pokud je vaše zahradní půda chudá nebo kamenitá.

Jaká je nejlepší půda pro kořenovou zeleninu?
Kořenová zelenina sdílí podobné požadavky na přípravu půdy a péči. Ideální půda je kyprá, dobře propustná a bez kamenů. Před výsadbou je dobré zapracovat trochu kompostu a vyváženého hnojiva s pomalým uvolňováním do půdy do hloubky 10 až 12 palců.