6 vědecky podložených zdravotních přínosů oregana

Oregano je považováno za základní bylinku v mnoha kuchyních po celém světě.
Má silnou chuť a přináší pokrmům teplo spolu s nádechem jemné sladkosti.
Dá se najít čerstvé, sušené nebo jako olej a všechny mají údajně významné zdravotní přínosy.
Ačkoli se oregano obvykle používá v malých množstvích, obsahuje některé důležité živiny. Jedna čajová lžička sušeného oregana může pokrýt asi 8 % vaší denní potřeby vitamínu K.
Studie odhalily některé z jeho působivých potenciálních výhod, od pomoci v boji proti bakteriím až po snížení zánětu.
Tento článek se zabývá 6 důkazy podloženými zdravotními přínosy oregana.
1. Bohaté na antioxidanty
Oregano je bohaté na antioxidanty, což jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti poškození škodlivými volnými radikály v těle.
Hromadění volných radikálů je spojováno s chronickými nemocemi, jako je rakovina a srdeční choroby.
Několik studií ve zkumavce zjistilo, že oregano a oreganový olej mají vysoký obsah antioxidantů.
Oreganový esenciální olej má obzvláště vysoký obsah karvakrolu a thymolu, dvou antioxidantů, které mohou pomoci zabránit poškození buněk způsobenému volnými radikály.
V kombinaci s jinými potravinami s vysokým obsahem antioxidantů, jako je ovoce a zelenina, může oregano poskytnout vydatnou dávku antioxidantů, které mohou pomoci zlepšit vaše zdraví.
SOUHRN:
Oregano má vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomoci předcházet poškození neutralizací volných radikálů způsobujících onemocnění.
2. Může pomoci v boji proti bakteriím
Oregano obsahuje určité sloučeniny, které mají silné antibakteriální vlastnosti.
Jedna studie ve zkumavce ukázala, že esenciální olej z oregana pomohl zablokovat růst Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, dvou kmenů bakterií, které mohou způsobit infekci.
Další studie ve zkumavce zjistila, že oregano bylo účinné proti 23 druhům bakterií.
Kromě toho studie ve zkumavce porovnávala antimikrobiální aktivitu esenciálních olejů z oregana, šalvěje a tymiánu. Oregano bylo jedním z nejúčinnějších esenciálních olejů proti bakteriím, hned po tymiánu.
Současný výzkum se omezuje na studie ze zkumavky, které používaly koncentrované množství této byliny. Je tedy potřeba dalšího výzkumu, aby se zjistilo, jak by tyto výsledky mohly ovlivnit lidi.
SOUHRN:
Studie ve zkumavce zjistily, že oregano a jeho složky mohou být účinné proti určitým kmenům bakterií.
3. Může mít protirakovinné vlastnosti
Oregano má vysoký obsah antioxidantů. Tyto sloučeniny mohou nejen neutralizovat poškození volnými radikály, ale mohou také pomáhat při prevenci rakoviny.
Některé studie ve zkumavce ukázaly, že oregano a jeho složky mohou pomoci zabíjet rakovinné buňky.
Jedna studie ve zkumavce léčila lidské buňky rakoviny tlustého střeva extraktem z oregana a zjistila, že zastavil růst rakovinných buněk a pomohl je zabít.
Další studie ve zkumavce ukázala, že karvakrol, jedna ze složek oregana, také pomohl potlačit růst a šíření buněk rakoviny tlustého střeva.
Mějte však na paměti, že se jednalo o studie ve zkumavce s použitím velkého množství byliny a jejích sloučenin. Ke stanovení jeho účinků jsou zapotřebí studie na lidech s použitím typických dávek.
SOUHRN:
Oregano má vysoký obsah antioxidantů a obsahuje sloučeniny, u kterých bylo v některých studiích ve zkumavce prokázáno, že snižují růst rakovinných buněk.
4. Může pomoci snížit virovou infekci
Kromě boje proti bakteriím některé studie ze zkumavek zjistily, že oregano a jeho složky mohou také chránit před některými viry.
Zejména karvakrol a thymol jsou dvě sloučeniny v oreganu, které jsou spojovány s antivirovými vlastnostmi.
V jedné studii ve zkumavce karvakrol inaktivoval norovirus, virovou infekci, která způsobuje průjem, nevolnost a bolesti žaludku, do jedné hodiny po léčbě.
Další studie ve zkumavce zjistila, že thymol a karvakrol inaktivovaly 90 % viru herpes simplex během pouhé jedné hodiny.
I když jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí další výzkum o tom, jak může oregano ovlivnit virové infekce u lidí.
SOUHRN:
Carvacrol a thymol jsou dvě sloučeniny nalezené v oreganu, u kterých bylo v některých studiích ve zkumavce prokázáno, že snižují aktivitu virů.
5. Mohl by snížit zánět
Zánět je normální imunitní reakce, ke které dochází v důsledku nemoci nebo úrazu.
Předpokládá se však, že chronický zánět přispívá k rozvoji onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a autoimunitní onemocnění.
Oregano je bohaté na antioxidanty, které mohou pomoci neutralizovat volné radikály a snížit zánět.
Obsahuje také sloučeniny jako karvakrol, u kterých bylo prokázáno, že mají protizánětlivé vlastnosti. V jedné studii na zvířatech karvakrol snížil otoky tlapek myší až o 57 %.
Další studie na zvířatech ukázala, že směs esenciálních olejů z tymiánu a oregana snižuje počet zánětlivých markerů u myší s kolitidou nebo zánětem tlustého střeva.
Pamatujte, že tyto studie sledovaly účinky oregana a jeho složek ve vysoce koncentrovaném množství. Jsou zapotřebí studie, aby se zjistilo, jak by normální dávka mohla ovlivnit zánět u lidí.
SOUHRN:
Oregano má vysoký obsah antioxidantů, které mohou snížit zánět. Studie na zvířatech ukazují, že oreganový olej a jeho složky by mohly pomoci snížit zánět.
6. Snadné přidání do vašeho jídelníčku
I když si možná myslíte, že oregano je vyhrazeno pouze pro pizzy a těstoviny, lze tuto všestrannou bylinku využít mnoha způsoby.
Zkuste zamíchat celé listy oregana do jiné zeleniny pro salát plný živin nebo listy posypat do chilli, polévek nebo dušeného masa.
Můžete z něj také připravit čerstvé pesto nebo dresink na salát, okořenit pokrmy z masa nebo nakopnout chuť domácích omáček.
Oregano je dostupné čerstvé, sušené nebo jako olej, takže je velmi snadné jej přidat do vaší stravy.
SOUHRN:
Oregano je dostupné buď čerstvé, sušené nebo jako olej a lze jej přidávat do dušených pokrmů, dresinků, omáček, masa a dalších.
Sečteno a podtrženo
Oregano je bylina, která se může pochlubit některými velmi silnými přínosy, pokud jde o vaše zdraví.
Má vysoký obsah antioxidantů a může pomoci bojovat proti bakteriím a virům, potenciálně snížit růst rakovinných buněk a pomoci zmírnit zánět.
Současný výzkum se však omezuje na studie ve zkumavkách a na zvířatech. K určení jeho potenciálních účinků na člověka je zapotřebí další výzkum.
Naštěstí je oregano všestranné, snadno se přidává do vaší stravy a lze jej začlenit do široké škály receptů v čerstvé, sušené nebo olejové formě.