7 prokázaných zdravotních výhod hořké čokolády

Hořká čokoláda je nabitá živinami, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví.

Vyrobeno ze semen kakaovníku, je to jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů, které můžete najít.

Studie ukazují, že hořká čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních onemocnění.

Zde je 7 zdravotních přínosů hořké čokolády nebo kakaa, které jsou podpořeny vědou.

1. Velmi výživné
Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, pak je docela výživná.

Obsahuje slušné množství rozpustné vlákniny a je nabitý minerály.

100gramová tabulka hořké čokolády se 70–85 % kakaa obsahuje:

11 gramů vlákniny
67 % DV pro železo
58 % DV pro hořčík
89 % DV pro měď
98 % DV pro mangan
Kromě toho má dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu.

Samozřejmě, 100 gramů  je poměrně velké množství a není to něco, co byste měli konzumovat denně. Tyto živiny také obsahují 600 kalorií a mírné množství cukru.

Z tohoto důvodu je nejlepší konzumovat hořkou čokoládu s mírou.

Profil mastných kyselin kakaa a hořké čokolády je také dobrý. Tuky se skládají převážně z kyseliny olejové (tuk prospěšný pro srdce, který se nachází také v olivovém oleji), kyseliny stearové a kyseliny palmitové.

Kyselina stearová má neutrální účinek na tělesný cholesterol. Kyselina palmitová může zvýšit hladinu cholesterolu, ale tvoří pouze jednu třetinu celkových tukových kalorií.

Hořká čokoláda také obsahuje stimulanty, jako je kofein a teobromin, ale je nepravděpodobné, že by vás v noci udržela vzhůru, protože množství kofeinu je ve srovnání s kávou velmi malé.

SOUHRN
Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a pár dalších minerálů.

2. Silný zdroj antioxidantů
ORAC znamená kapacitu absorbce kyslíkových radikálů. Je to měřítko antioxidační aktivity potravin.

V zásadě vědci nastavili spoustu volných radikálů (špatných) proti vzorku potraviny a zjistili, jak dobře mohou antioxidanty v potravině odzbrojit volné radikály.

Biologická relevance hodnot ORAC je zpochybňována, protože se měří ve zkumavce a nemusí mít v těle stejný účinek.

Nicméně stojí za zmínku, že syrové, nezpracované kakaové boby patří mezi potraviny s nejvyšším skóre, které byly testovány.

Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Mezi ně patří mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny.

Jedna studie ukázala, že kakao a hořká čokoláda měly vyšší antioxidační aktivitu, polyfenoly a flavanoly než jakékoli jiné testované ovoce, které zahrnovalo borůvky a bobule acai.

SOUHRN
Kakao a hořká čokoláda mají širokou škálu silných antioxidantů. Ve skutečnosti mají mnohem více než většina ostatních potravin.

3. Může zlepšit průtok krve a snížit krevní tlak
Flavanoly v hořké čokoládě mohou stimulovat endotel, výstelku tepen, k produkci oxidu dusnatého (NO).

Jednou z funkcí NO je vysílat signály do tepen, aby se uvolnily, což snižuje odpor proti průtoku krve, a proto snižuje krevní tlak.

Mnoho kontrolovaných studií ukazuje, že kakao a hořká čokoláda mohou zlepšit průtok krve a snížit krevní tlak, i když účinky jsou obvykle mírné.

Jedna studie u lidí s vysokým krevním tlakem však neprokázala žádný účinek, takže to berte s rezervou.

Vzhledem k velkým rozdílům mezi studiemi na toto téma je jasné, že je zapotřebí více výzkumu.

SOUHRN
Bioaktivní sloučeniny v kakau mohou zlepšit průtok krve v tepnách a způsobit malý, ale statisticky významný pokles krevního tlaku.

4. Zvyšuje HDL a chrání LDL před oxidací
Konzumace tmavé čokolády může zlepšit několik důležitých rizikových faktorů srdečních onemocnění.

V kontrolované studii bylo zjištěno, že kakaový prášek významně snižuje oxidovaný LDL (špatný) cholesterol u mužů. Také zvýšil HDL a snížil celkový LDL u pacientů s vysokým cholesterolem.

Oxidovaný LDL znamená, že LDL cholesterol reagoval s volnými radikály.

Díky tomu je samotná LDL částice reaktivní a schopná poškodit jiné tkáně, jako je výstelka tepen ve vašem srdci.

Je naprosto logické, že kakao snižuje oxidovaný LDL. Obsahuje množství silných antioxidantů, které se dostávají do krevního řečiště a chrání lipoproteiny před oxidačním poškozením.

Flavanoly v hořké čokoládě mohou také snížit inzulínovou rezistenci, což je další běžný rizikový faktor pro onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

Hořká čokoláda však obsahuje i cukr, který může mít opačný účinek.

SOUHRN
Hořká čokoláda zlepšuje několik důležitých rizikových faktorů onemocnění. Snižuje náchylnost LDL k oxidativnímu poškození a zároveň zvyšuje HDL a zlepšuje citlivost na inzulín.

5. Může snížit riziko srdečních onemocnění
Sloučeniny v hořké čokoládě se zdají být vysoce ochranné proti oxidaci LDL.

Z dlouhodobého hlediska by to mělo způsobit, že se v tepnách usadí mnohem méně cholesterolu, což má za následek nižší riziko srdečních onemocnění.

Ve skutečnosti několik dlouhodobých pozorovacích studií ukazuje poměrně drastické zlepšení.

Ve studii na 470 starších mužích bylo zjištěno, že kakao snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby o 50 % během 15 let.

Jiná studie odhalila, že konzumace čokolády dvakrát nebo vícekrát týdně snížila riziko kalcifikovaného plaku v tepnách o 32 %. Méně časté jedení čokolády nemělo žádný účinek.

Další studie ukázala, že konzumace tmavé čokolády více než pětkrát týdně snížila riziko srdečních onemocnění o 57 %.

Klinická studie z roku 2017 zjistila, že subjekty, které konzumovaly mandle s hořkou čokoládou nebo bez ní, vykazovaly zlepšené hladiny LDL cholesterolu.

Tyto čtyři studie jsou samozřejmě pozorovací, takže není přesně jasné, zda to byla čokoláda, která snížila riziko.

Jelikož je však biologický proces znám (snížení krevního tlaku a oxidované LDL), je pravděpodobné, že pravidelná konzumace tmavé čokolády může snížit riziko srdečních onemocnění.

SOUHRN
Pozorovací studie ukazují drastické snížení rizika srdečních onemocnění u těch, kteří konzumují nejvíce čokolády.

6. Může chránit vaši pokožku před sluncem
Bioaktivní sloučeniny v hořké čokoládě mohou být také skvělé pro vaši pokožku.

Flavanoly mohou chránit před poškozením sluncem, zlepšují prokrvení pokožky a zvyšují hustotu a hydrataci pokožky.

Minimální erytémová dávka (MED) je minimální množství UVB paprsků potřebné k tomu, aby způsobilo zarudnutí kůže 24 hodin po expozici.

V jedné studii na 30 lidech se MED více než zdvojnásobil po konzumaci tmavé čokolády s vysokým obsahem flavanolů po dobu 12 týdnů.

Pokud plánujete dovolenou na pláži, zvažte, zda si v předchozích týdnech a měsících nevychutnáte nějakou extra hořkou čokoládu. Ale poraďte se se svým lékařem nebo dermatologem, než upustíte od běžné péče o pleť ve prospěch více tmavé čokolády.

SOUHRN
Studie ukazují, že flavanoly z kakaa mohou zlepšit prokrvení pokožky a chránit ji před poškozením sluncem.

7. Zlepšuje funkci mozku
Dobré zprávy ještě neskončily. Tmavá čokoláda může také zlepšit funkci vašeho mozku.

Jedna studie na zdravých dobrovolnících ukázala, že konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu po dobu 5 dnů zlepšila průtok krve do mozku.

Kakao může také významně zlepšit kognitivní funkce u starších dospělých s mírnou kognitivní poruchou. Může také zlepšit verbální plynulost a několik rizikových faktorů onemocnění.

Kakao navíc obsahuje stimulační látky, jako je kofein a theobromin, což může být klíčový důvod, proč může krátkodobě zlepšit funkci mozku.

SOUHRN
Kakao nebo hořká čokoláda mohou zlepšit funkci mozku zvýšením průtoku krve. Obsahuje také stimulanty, jako je kofein a theobromin.

Sečteno a podtrženo
Existují značné důkazy o tom, že kakao může poskytovat silné zdravotní přínosy, zejména chrání před srdečními chorobami.

To samozřejmě neznamená, že byste měli jít ven a konzumovat spoustu čokolády každý den. Je stále nabitý kaloriemi a snadno se přejídá.

Možná si dejte po večeři čtvereček nebo dva a zkuste si je vychutnat. Pokud chcete výhody kakaa bez kalorií v čokoládě, zvažte přípravu horkého kakaa bez smetany nebo cukru.

Všimněte si také, že mnoho čokolády na trhu není výživné.

Vybírejte kvalitní věci: hořkou čokoládu s obsahem kakaa 70 % nebo vyšším. Možná se budete chtít podívat na tento návod, jak najít nejlepší hořkou čokoládu.

Hořká čokoláda obvykle obsahuje nějaký cukr, ale množství je obvykle malé a čím tmavší čokoláda, tím méně cukru bude obsahovat.

Čokoláda je jednou z mála potravin, které chutnají úžasně a zároveň poskytují významné zdravotní výhody.