Chutné zahradničení: 25 jedlých květin

Kvalitní restaurace zvýšily zájem o kreativní využití květin v kuchyni. Mnoho zahradníků si užívá květiny pro barvu – nebo pro přilákání kolibříků, motýlů a včel. Přidejte ke svému zahradnickému potěšení pěstováním květin pro potravinářské účely.
Kulinářské využití květin má dlouhou historii, včetně starého Říma a Číny. V koloniálních dobách si osadníci doplňovali stravu květinami. Řada přepychových receptů, které vyžadují květiny, pochází z viktoriánské Anglie. Kuchyně v některých částech Asie, Evropy, Indie a Středního východu využívají jedlé květiny.
Tipy pro použití jedlých květin
Pro použití květin v jídle platí několik základních pravidel, a to i pro ozdobu, kterou nehodláte konzumovat. Vždy identifikujte květinu; některé běžné rostliny včetně náprstníku jsou toxické. Když do svého jídelníčku přidáte květiny, vyzkoušejte každý druh v malém množství, abyste zjistili alergie.
Pěstujte své květiny organicky, aby byly zdravé k jídlu. Na rostliny nepoužívejte neupravený hnůj. Vyhněte se květinám, které rostou u silnic nebo v blízkosti jiných zdrojů kontaminace, jako jsou například hospodářská zvířata nebo oblasti postříkané pesticidy. Použijte čerstvé květiny sklizené ráno a před použitím je omyjte. Pupeny nebo zvadlé květy mohou mít špatnou chuť.
Kulinářské bylinky jsou dobrým zdrojem chutných květin. Květy většinou chutnají podobně jako listy. Na ozdoby použijte květy celé nebo jako okvětní lístky. S výjimkou bylinek nemají stonky obvykle tak dobrou chuť jako květy a mohou být hořké. Jedlé zahradní květiny všeho druhu jsou atraktivním doplňkem lahví s olejem nebo octem.
1. Fialka
Jejich sladká vůně udělala z fialek oblíbenou po celá staletí. Jsou oblíbené pro pózy, bonbóny a parfémy. Jsou užitečné pro zdobení malých předmětů, které by byly přemoženy většími květy.
2. Kurkuma
Tyto velké květy na nahých stoncích přicházejí v duhových barvách, včetně dramatických dvoubarevných květů. Rozložte je, abyste sladké okvětní lístky zamíchali do salátů nebo s nimi vařte.
3. Tymián
Tymián má jemné fialové, růžové nebo bílé květy, které jsou jemnější než listy. Pěstujte ji s ostatními bylinkami v blízkosti kuchyně na záhonu, na zahrádce nebo v okenním truhlíku.
4. Squash
Květy tykve se objevují velké a zářivé z lián letních a zimních odrůd. Svým otevřeným hrdlem a zářivou barvou doplňují hlavní jídla nebo dezerty.
5. Šalvěj
Možná nejlépe známý pro své aromatické vlastnosti a nové využití rolí, mudrci produkují malé bílé, fialové, modré nebo růžové květy. Pozor: Achillea millefolium, nazývaná také červená šalvěj, je toxická.
6. Červený jetel
Výsledkem květů jetele je lahodný med. Kromě toho, že přitahují opylovače, jejich pěkně zaoblené hlavy tvoří přitažlivou ozdobu. Mají jemnou chuť sena.
7. Mučenka
Tyto exoticky vyhlížející květiny vylepšují ploty a skvěle maskují cokoli neatraktivního na dvoře. Přidejte kouzlo na jakýkoli talíř tím, že je použijete jako ozdobu nebo ozdobte čokoládový dezert.
8. Okra
Tato zúžená zelenina není jen pro gumbo. Pěstujte je pro jejich sladké červené nebo žluté letní květy. Zeleninu lze také nakrájet do atraktivních tvarů na ozdobu.
9. Marigold anglický
Ne všechny měsíčky jsou jedlé a jejich konzumace ve velkém množství může být škodlivá. Měsíček lékařský (Calendula officinalis) používejte pro jeho příjemnou chuť a jezte ho střídmě.
10. Heřmánek pravý
Tato bylina má dlouhou historii jako uklidňující čaj s příjemnou vůní. Malé květy připomínající sedmikrásky mají velká centra. Posypte jimi polévky nebo dodejte dezertům pohádkový nádech.
11. Americký bez
Květy jsou stejně jedlé jako bobule, ale nepoužívejte žádné jiné části rostliny. Přítomnost šťavelanu vápenatého je činí jedovatými při požití.
12. Libeček
Tato bylina vytváří žluté nebo bílé květy. Květy mají ve své chuti nádech celeru. Hodí se k dipům, omáčkám, polévkám a dalším slaným jídlům.
13. Šalvěj ananasová
Svou chutí a vůní připomínající ananas jsou tyto červené květy dobrou volbou k plavání v tropických nápojích nebo k ozdobení šunky či dezertů.
14. Anglická sedmikráska
Klasická jednoduchá květina slouží jako nenáročná záhonová rostlina s květy od dubna do září. Je to pěkná volba pro zdobení barevných narozeninových dortů nebo cupcaků.
15. Geranium
Muškáty jsou v mnoha barvách a vůně se pohybují od velmi silné až po jemně kořeněnou. Tato odolná trvalka vydrží roky a listy tvoří také atraktivní ozdoby.
16. Máta
Díky osvěžující chuti máty je oblíbená v koktejlech, čaji a dezertech. Jemné květy se dobře hodí do nápojů, salátů a přidávají se do teplých i studených jídel.
17. Pampeliška
Přestože je pampeliška často považována za plevel, je bylina s dlouhou historií využití v lidovém léčitelství. V některých oblastech je oblíbené používat jako syrovou nebo vařenou zeleninu. Jasně žluté květy lze rozebrat nebo použít celé k dekoraci.
18. Kopr
Krajkové květy kopru nabízejí pěkný doplněk a svíravou chuť salátů, dušeného masa nebo . Pokud nakládáte některou ze svých zahradních plodin, dejte je do sklenic s nakládanou zeleninou pro jejich dekorativní vkus.
19. Dianthus
Vroubkované okraje těchto květin jim dávají podobnost s karafiáty. Také nazývané růžové, jejich chuť je kořenitá a podobná hřebíčku.
20. Topolovka
Květy topolovky jsou sice jedlé, ale mírně nahořklé. Jejich zaoblené okvětní lístky nebo plné květy tvoří atraktivní ozdobu. Střídejte barvy kolem pokrmu, abyste přidali na zajímavosti.
21. Fenykl
Fenykl, nazývaný také dámský tabák, má krajkové listy a květy s mnoha drobnými hlavičkami. Rostlina má výraznou lékořicovou chuť, která z ní dělá přitažlivý doplněk k robustním pokrmům, jako jsou dušená jídla a marinara.
22. Chrpa
Jeden z mála skutečně modrých květů, tyto nádherné květy ozdobí cukrovinky a dezerty téměř v jakékoli barvě.
23. Chryzantéma
Tyto květy s mnoha okvětními lístky dodávají zahradě na jaře a v létě spoustu barev. Jejich živé barvy a jemná chuť se hodí k salátům, hlavním jídlům a dezertům.
24. Šeřík
Díky jejich sladké vůni a květům s mnoha drobnými květy je dekorativní potenciál těchto na jaře kvetoucích jedlých květin omezen pouze vaší představivostí.
25. Levandule
Oblíbené pro sáčky a parfémy, tyto květy můžete jíst také. Přicházejí v bílé, fialové a růžové, stejně jako levandule.