Dort z manga s mangovým kompotem

Lehce sladký, s nádechem koření, tento jednoduchý koláč lze podávat jako brunch, k čaji nebo jako dezert.
Ingredience: (12 porcí)
2 hrnky univerzální mouky
2 lžičky mletá skořice
1 lžička mletý zázvor
1 lžička prášek do pečiva
1/2 lžičky sůl
4 velká manga, oloupaná a nakrájená na kostičky, rozdělená (4 šálky)
13/4 šálků cukru, rozdělených
1/2 šálku světlicového nebo slunečnicového oleje
1 tb. jablečný ocet
1/2 šálku zlatých rozinek
11/2 skořicových tyčinek, mírně popraskané paličkou
Instrukce:
1. Umístěte 1 stojan do středu a 1 stojan do nejnižší polohy trouby a předehřejte na 180 °C. Potřete 8palcový čtvercový pekáč sprejem na vaření.
2. Ve střední míse prošlehejte mouku, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl. Rozmixujte 1 1/2 šálku kousků manga v mixéru nebo kuchyňském robotu, dokud nebudou hladké. Přendejte pyré do mísy a zašlehejte do ní 1 hrnek cukru, oleje a octa. Vmícháme moučnou směs a poté vmícháme rozinky.
3. Těsto rozetřeme na připravenou pánev. Posuňte velký prázdný plech na spodní přihrádku v troubě, aby se teplo rozptýlilo. Umístěte dortovou formu s těstem na horní mřížku a pečte 28 až 30 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu dortu čisté. Ochlaďte na pánvi na mřížce.
4. Přiveďte 1 šálek vody, zbývající 3/4 šálku cukru a kousky skořice k varu ve středním hrnci na středním ohni. Snižte teplotu na středně nízkou a sirup vařte 8 minut, nebo dokud se směs nesníží na 1 šálek. Přeneste sirup (s kousky skořice) do mělké misky, aby vychladl.
5. Vmíchejte zbývající 2 1/2 šálku manga do sirupu. Dort nakrájíme na 12 trojúhelníků a podáváme s kompotem navrchu.
Zdroj: vegetariantimes.com