Dušený špenát

Ingredience: (4 porce)
1 polévková lžíce mořská sůl (na blanšírování)
0.9 kg špenát (– kořenové konce oříznuté a důkladně umyté a odstředěné)
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
6 stroužků česneku (– oloupané a nakrájené najemno)
1/2 lžičky mořská sůl (nebo dle chuti)
čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
extra panenský olivový olej (na pokapání)
kváskový chléb (venkovský, nakrájený na silné plátky)
Instrukce:
Krok 1: Přiveďte k varu 6 litrů vody. Naplňte velkou misku studenou vodou a několika kostkami ledu. Když se voda vaří, přidejte sůl a dvě velké hrsti špenátových listů a zatlačte je dolů, aby byly všechny listy ponořené ve vroucí vodě. Vařte 30 sekund. Listy by měly být jasně zelené. Scedíme a přendáme do ledové vody. Když špenát úplně vychladne, sceďte a vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu a položte na papírové ručníky. Opakujte, dokud není všechen špenát blanšírovaný, dávejte pozor, abyste hrnec nepřeplnili. Špenát nasekáme nahrubo a dáme do mísy.
Krok 2: Zahřejte olej ve velké pánvi se silným dnem na středně vysokou teplotu. Přidejte česnek a restujte 30 sekund, dokud česnek nezačne měknout, ale ne hnědnout. Přidejte nakrájený špenát a za častého promíchávání 2 minuty restujte, dokud se špenát neprohřeje. Posypeme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Dobře promíchejte a stáhněte z ohně. Podávejte pokapané olivovým olejem a plátkem venkovského chleba.
Zdroj: foodandstyle.com