Extrémní čokoládové sušenky

Ingredience:
0.113 kg hořká čokoláda
1 hrnek mouky (univerzální)
7,5 g neslazeného kakaového prášku
1 lžička prášek do pečiva
1 lžička sůl
1/2 šálku nesoleného másla (změkčené)
3/4 hrnku cukru (můžete použít i kombinaci bílého a hnědého)
1 lžička vanilkový extrakt
1 velké vejce
2 hrnky čokolády (nasekané/hranolky – já používám kombinaci mléka a tmavých hranolků)
Instrukce:
Předehřejte troubu na 180 C a vyložte plech na sušenky pečícím papírem.
Rozpusťte tmavou čokoládu. Můžete to udělat na dvojitém kotli nebo tak, že budete čokoládu ohřívat v mikrovlnné troubě v žáruvzdorné misce, promíchávat každých 30 sekund po dobu asi 2 minut nebo dokud nebude hladká. Čokoládu dejte stranou, aby mírně vychladla.
Ve velké míse ušlehejte máslo s cukrem do krémova.
Postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu, dbáme na to, aby čokoláda vychladla na pokojovou teplotu, aby to neovlivnilo konzistenci směsi másla a cukru.
Rozšleháme vejce a vanilku. V této fázi se můžete také rozhodnout přidat 1 polévkovou lžíci pomerančové kůry nebo 1 lžičku instantního espressa pro extra chuť.
Dále v malé misce smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl a míchejte, dokud se dobře nespojí.
Přidejte moučnou směs do máslovo-čokoládové směsi, dokud nebude výsledkem hustá lepivá hmota.
Nyní můžete vložit kousky čokolády. Pokud chcete, můžete přidat i ořechy.
Pomocí naběračky na zmrzlinu nebo odměrky na 1/4 šálku naberte na připravený plech kopečky těsta, asi 3 palce od sebe.
Pečte 15–20 minut, nebo dokud se sušenky neroztečou a trochu nepopraskají. Pokud do ‚koláčové‘ části vložíte párátko (pozor, abyste nepropíchli čokoládový čip), mělo by vyjít čisté.
Sušenky před podáváním zcela vychladněte, protože jsou poměrně křehké. Jsou skvělým doplňkem ke sklenici studeného mléka.
Zdroj: hotchocolatehits.com