Grilované kuře s kořením shawarma s okurkou a šťavnatými rajčaty

Jogurtová marináda je jemný způsob, jak změkčit kuře ve srovnání s kyselou marinádou vyrobenou z citrusů a octa. Krémová konzistence jogurtu vytváří kůrku kolem grilované kuřecí shawarmy, když karamelizuje na grilu.

Pokud máte jen řecký jogurt, jednoduše ho smíchejte s několika lžícemi. vodou, aby se zředila. Tento snadný recept na kuřecí shawarma také dobře funguje na litinové pánvi.

Příprava: 1 hodina, 30 minut (1 hodina marinování, 30 minut aktivní doba)

Počet chodů: 4

Ingredience:

5 stroužků česneku, rozdělených
2 1/2 šálku (591 ml) bílého plnotučného jogurtu (ne řeckého), rozděleného
4 polévkové lžíce. (60 ml) extra panenský olivový olej, rozdělený, plus další na gril
1 polévková lžíce. (5 gramů) mletý koriandr
1 polévková lžíce. (5 gramů) uzená paprika a další k podávání
1 lžička (1,8 gramu) mletá kurkuma
1 1/2 lb. (0,7 kg) kuřecí stehna bez kůže, vykostěná, osušená
košer sůl
1 střední okurka, například perská
1 citron
0,45 kg malých rajčat (cherry nebo Sun Gold), některá rozpůlená a některá ponechána celá
1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
1 šálek (26 gramů) listů máty nebo petržele
1/3 šálku (41 gramů) opečených pistácií nebo vlašských ořechů, hrubě nasekaných

Instrukce:

Do velké mísy najemno nastrouhejte 4 stroužky česneku. Přidejte 1/2 šálku (119 ml) jogurtu, 2 polévkové lžíce. (30 ml) oleje, koriandru, papriky a kurkumy a šlehejte do hladka.
Přidejte kuřecí stehna, poté dochuťte solí a promíchejte, aby se obalila.
Nechte 1 hodinu stranou nebo přikryjte a chlaďte až 24 hodin, přičemž v polovině otočte. Pokud chladíte předem, vyjměte kuře z lednice a před grilováním jej nechte 1 hodinu odležet při pokojové teplotě.
Připravte gril na střední teplotu. Vyjměte kuře z marinády a před vyhozením nechte přebytečnou marinádu odkapat zpět do mísy. Umístěte kuře na gril a každou minutu jej otáčejte, dokud se nezačne připalovat, celkem asi 8 až 10 minut. Pokud se kuře přilepí na gril, počkejte s překlopením déle.
Mezitím do střední mísy nastrouhejte okurku a zbývající stroužek česneku.
Přidejte kůru a šťávu z 1/2 citronu, druhou polovinu si nechte na salát. Chcete-li to provést, použijte mikroplán na kůru z poloviny citronu do misky. Poté rozkrojte citron na polovinu a vymačkejte asi 1 polévkovou lžíci. (15 ml) šťávy.
Přidejte zbývající 2 šálky (474 ​​ml) jogurtu do mísy, dochuťte solí a promíchejte. Pokud chcete, můžete přidat i špetku papriky.
V další velké míse smíchejte rajčata, cibuli, mátu a ořechy. Vymačkejte šťávu ze zbývajícího citronu v polovině směsi a přidejte zbývající 2 polévkové lžíce. (30 ml) oleje. Dochutíme solí a vše pořádně promícháme.
Kuře podávejte s jogurtovou omáčkou a salátem. Podle potřeby přidejte kolečka citronu, které vymačkáme.

Zdroj: healthline.com