Italská čočková polévka

Tento vydatný recept na italskou čočkovou polévku je snadný na přípravu, přirozeně bezlepkový a plný nejlepších italských chutí!

Ingredience:

2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 šálky nakrájené bílé cibule (asi 1 velká cibule)
1 šálek nakrájené mrkve (asi 2 velké mrkve, oloupané)
1 šálek celeru nakrájeného na kostičky (asi 2x řapíkatý celer, zbavené listů)
4 stroužky česneku, oloupané a nasekané
7–8 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 hrnek propláchnuté čočky (červené, zelené nebo hnědé)
1 plechovka pečených nakrájených rajčat
2 bobkové listy
1/4 lžičky sušeného tymiánu
1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
špetka mleté červené papriky
2 šálky nahrubo nasekané límcové zeleniny
volitelné přísady: čerstvě nastrouhaný parmazán, najemno nasekaná čerstvá petrželka nebo bazalka

Instrukce:

Pro VARNÉ DESKY:
Zahřejte olej ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, mrkev a celer a za občasného míchání opékejte 6–7 minut, dokud cibule nezměkne a zesklovatí. Přidejte česnek a za občasného míchání opékejte další 1-2 minuty, dokud nebude voňavý.
Přidejte vývar, čočku, rajčata, bobkový list, tymián, černý pepř a drcený pepř a míchejte, aby se spojily. Pokračujte ve vaření, dokud směs nezhoustne.
Snižte teplotu na středně nízkou a hrnec částečně přikryjte pokličkou. Polévku udržujte na mírném ohni a pokračujte ve vaření asi 25–30 minut, nebo dokud čočka nezměkne a neprovaří, za občasného míchání.
Vmíchejte zeleninu a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Odstraňte bobkové listy.
Podávejte teplé, podle potřeby ozdobené polevou.
Tato polévka může být také chlazena v uzavřené nádobě po dobu až 3 dnů nebo zmrazena po dobu až 3 měsíců.

POKYNY pro POMALÉ VAŘIČE:
Přidejte prvních 12 ingrediencí (přes červenou papriku) do velkého 6litrového pomalého hrnce a míchejte, aby se spojily. Vařte 4–5 hodin na vyšší stupeň nebo 8–10 hodin na nízký stupeň, dokud čočka nezměkne a neprovaří.
Vmíchejte límcovou zeleninu a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Odstraňte bobkové listy.
Podávejte teplé, podle potřeby ozdobené polevou.
Tato polévka může být také chlazena v uzavřené nádobě po dobu až 3 dnů nebo zmrazena po dobu až 3 měsíců.

 

Zdroj: gimmesomeoven.com