Jak vám protein dodává energii

Všichni víme, že bílkoviny mohou pomoci podpořit aktivní životní styl, ale jak vám bílkoviny dodají energii?
Pokud jste někdy dokončili těžký trénink a cítili se úplně vyčerpaní, jako by se vaše svaly změnily v želé a schody vedoucí k vašim domovním dveřím vypadají jako Mount Everest, je důležité znát odpověď. Pokud to zní jako vy, můžete mít prospěch z přidání bílkovin do vaší rutiny. Protein je skvělé palivo pro tělo a může vám pomoci opravit svaly a cítit se po cvičení co nejlépe.
Protein tak může být nesmírně prospěšný, zvláště pokud vedete velmi aktivní životní styl. Pokud dáváte přednost suplementu, místo abyste se spoléhali na to, že budete ve stravě dostávat něco navíc, podívejte se na našeho průvodce nejlepším proteinovým práškem (nebo nejlepším veganským proteinovým práškem, pokud jste rostlinného původu)
Jak vám tedy protein dodává energii? Protein nám ve skutečnosti nedává okamžitou podporu, ale je důležitý v dlouhodobé prevenci únavy, pomáhá tělu opravovat a budovat tkáň. Čtěte dále a dozvíte se více.
PROČ POTŘEBUJEME PROTEIN?
Co je protein? Protein je to, co je známé jako makroživina. To znamená, že je to živina, kterou tělo potřebuje ve velkém množství pro energii a jako nezbytnou součást každé stravy. Nejčastěji se vyskytuje v živočišných produktech, ale v hojném množství jej lze nalézt také v rostlinných zdrojích, jako jsou ořechy a luštěniny.
Všichni víme, že tělo potřebuje jídlo pro energii. Možná jste si ale neuvědomili, že bílkoviny jsou zodpovědné za velkou část energetických zásob těla.
Protein vám také může pomoci k pocitu sytosti, takže je nezbytný pro regulaci chuti k jídlu. Jak ukázala jedna studie Nutritional Journal z roku 2014, konzumace bílkovin namísto cukru vede k nižší hladině hladu později během dne.
Udržuje optimální fungování těla, přispívá k normální hladině energie, zdravé chuti k jídlu a dokonce i mozkové činnosti.
Co se tedy přesně děje v těle, když konzumujeme bílkoviny, a jak se přeměňují na energii?
Jak vysvětluje Dr. Benji Dhillon, kosmetický chirurg z Define Clinic a odborník na péči o pleť z Innermost, protein ve skutečnosti není preferovanou metodou těla pro přímé generování energie.
Obvykle tělo pro své energetické zásoby preferuje především využití sacharidů, protože se snáze rozkládají na glukózu. Po využití všech uložených sacharidů v těle je druhým preferovaným způsobem získávání energie prostřednictvím tuků, které se hůře odbourávají.
Pouze malé množství bílkovin se přímo přemění na energii, protože se v těle neukládají jako sacharidy a tuky. Když tělo vyčerpá sacharidy a tuky na přeměnu na energii, začne používat bílkoviny. Protože však protein podporuje tvorbu svalů v těle, obvykle to znamená, že tělo začne odbourávat vaše fyzické svaly.
Zatímco bílkoviny nejsou ideálním zdrojem energie, jejich zařazení do vaší stravy je zásadní, pokud si chcete udržet vysokou energetickou hladinu. Konzumací sacharidů i bílkovin si například udržíte stálou hladinu cukru v krvi, což znamená, že bude méně pravděpodobné, že zažijete takový energetický pokles uprostřed tréninku. Protein vám také pomáhá udržovat svalovou hmotu, což zase podporuje zdravý metabolismus.
Protein je také nezbytný pro ukládání železa v těle, což zase pomáhá udržovat energetickou hladinu.
„Protein je dlouhodobý zdroj energie a dobrý pro vytrvalost,“ říká Dhillon. „Nicméně to také pomáhá svalům se opravovat a budovat – čím silnější jsou naše svaly, tím je pravděpodobnější, že jsme schopni jít tvrději a rychleji ve cvičení a v životě obecně.“
Takže i když nám bílkoviny nemusí přímo dodávat energii, jsou zásadní součástí každého aktivního životního stylu a bez nich možná zjistíte, že vaše hladina energie není tak vysoká, jak by mohla být.
JAKÉ MNOŽSTVÍ PROTEINŮ BY MĚLO BÝT ZAČLENĚNO DO VYVÁŽENÉ STRAVY?
Podle Harvard Health je doporučená dietní dávka (RDA) 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud však vedete velmi aktivní životní styl, možná budete chtít zvýšit příjem bílkovin z minimálního doporučeného množství, abyste zahnali únavu a podpořili růst svalů. Zkuste použít kalkulačku USDA DRI k přesnému určení doporučeného příjmu živin na základě vašeho tělesného typu a životního stylu.
Pokud uvažujete o změně množství bílkovin, které zařazujete do svého jídelníčku, doporučujeme promluvit si se svým lékařem nebo odborníkem na výživu. Zatímco diety s vysokým obsahem bílkovin jsou oblíbené, nejsou vždy tou nejlepší volbou pro vyvážený a zdravý životní styl.
Jíst příliš mnoho bílkovin může mít některé špatné vedlejší účinky, včetně:
Přibývání na váze. Studie z roku 2016 publikovaná v časopise Clinical Nutrition ukázala, že příliš mnoho bílkovin může vést k nárůstu hmotnosti a kardiovaskulárním problémům.
Zažívací potíže. Příliš mnoho bílkovin může mít za následek křeče, zácpu, průjem nebo nadýmání, podle studie ISRN Nutrition.
Nemoc ledvin. Jedna studie PubMed z roku 2020 zjistila, že nadměrné množství bílkovin může vést k hyperfiltraci ledvin.
Riziko rakoviny. Studie buněčného metabolismu z roku 2014 ukázala, že strava s vysokým obsahem bílkovin může souviset se zvýšeným rizikem úmrtí na rakovinu.
Abych to shrnul, bílkoviny sice nejsou klíčovou živinou, kterou tělo potřebuje pro energii, ale bez nich se můžete při cvičení snadno unavit. Navíc bílkoviny pomáhají podporovat růst svalů a regeneraci svalů. Pokud tedy chcete zahnat únavu a cítit se během a po tréninku co nejlépe, je zařazení bílkovin do vašeho jídelníčku zásadní. Jen si dejte pozor, abyste bílkoviny jedli vždy s relativní mírou a jako součást plnohodnotné a vyvážené stravy.
Zdroj: livescience.com