Jedlé květiny mají chvilku – zde je co vědět o trendu

Pěkné jedlé květiny kvetou na dortech, v koktejlech a dokonce i na slaných pokrmech, jako jsou těstoviny a saláty – a odborníci na zahradu a jídlo jsou fanoušky.

Jedním z nejzajímavějších a nejzajímavějších kulinářských trendů pro rok 2023 a dále je použití jedlých květin v receptech na vše od salátů přes těstoviny až po koktejly a dorty. Pěstitelé květin nyní pěstují své vlastní lahodné květiny a bylinky, které prodávají místním restauracím a pekárnám, které pak kreativně využívají květy inovativními způsoby a oslovují novou generaci spotřebitelů, kteří se stále více zajímají o rostlinnou stravu.

Proč nepřidat okvětní lístky lichořeřišnice jako ozdobu dezertů místo přímého cukru? Chuť je dostatečně podobná, aby napodobovala sladkou sladkost, ale zdravější.

Popularitu jedlých květin poznal začátkem loňského roku blog Chef Club, který uvedl, že rok 2022 je rokem jedlých květin.

„S průměrně 107 tisíci dotazy zadanými každý měsíc do Googlu po celém světě se výraz ‚jedlé květiny‘ zdvojnásobil ve srovnání s rokem 2019,“ píše se v příspěvku Chef Club. „Místní producenti se rozhodují pěstovat jedlé květiny a živí tak místní trh, který respektuje ekosystém a roční období. Je třeba říci, že pole možností je obrovské, velmi rozsáhlé. Čerstvé květiny lze použít k ozdobení sladkých i slaných pokrmů. Uvězněné v kostce ledu vylepšují koktejly. Sušené je lze použít do nálevů, džemů, chleba a omáček. Gelované se stávají poživatelnými uměleckými díly. Lisované nebo krystalizované dodávají pečivu úlevu. Co z nich udělat výrazný podpis?“

Šílenství jedlých květin se letos v USA rozšířilo, přičemž průzkum trhu Transparency Market, The Slow Flowers Movement a Technavio Market Research Reports tvrdí, že v roce 2023 a na několik let dopředu se popularita jedlých květin dramaticky zvýší. .

Pro domácího zahradníka a květinového nadšence existuje více způsobů, jak si užít sklizeň, než jen aranžování květin do váz po celém domě. Nyní můžete do nápojů a jídel přidat určité květy, díky nimž bude vaše jídlo nejen chutné, ale také vizuálně přitažlivější.

Nejlepší květiny k jídlu
Debra Prinzing, autorka, podcasterka a zakladatelka hnutí Slow Flowers, které se zaměřuje na oslavu pěstitelů květin pěstovaných v Americe, říká, že existuje mnoho květin, které můžeme jíst a které chutnají i vypadají dobře. Brutnák, lichořeřišnice, violy, jiřiny, muškáty, měsíčky, dianthus a měsíčky jsou některé z těch, které Prinzing doporučuje vyzkoušet ve vlastních jídlech a nápojích.

„Je tu mnohem více květin, které jsou jedlé, než si lidé uvědomují,“ říká Prinzing pro Better Homes & Gardens. „Tyto odrůdy můžete použít ke zdobení dortu nebo k vložení do luxusního nápoje nebo do salátu nebo dokonce na vršek těstovin. Je nám skutečně jasné, že spotřebitelé mají zájem, a pro každého v květinářském průmyslu je to obrovská příležitost mít novou kategorii toho, co pěstujete a jak to prodáváte.“

Pokud plánujete pěstovat nebo sbírat jedlé květiny sami, nezapomeňte je před konzumací umýt nebo – ještě lépe – pěstovat květiny bez použití silných chemikálií, jako jsou hnojiva nebo postřiky proti škůdcům. Buďte zvlášť opatrní, pokud plánujete sbírat divoké květiny, které si všimnete, když jste venku, protože neexistuje způsob, jak zjistit, jaké zbytky na nich mohou být.

Výhody konzumace květin
Každá květina má svůj vlastní chuťový profil a nutriční přínos. Caitlin Mathes z Marigold Gardens v Ithace v New Yorku své měsíčky pravidelně jí a říká, že jejich chuť je dost hořká a pomáhá při trávení, krevním oběhu a kožních problémech. Mathesova farma zahrnuje 40 různých druhů měsíčků, které pravidelně prodává pekařům a restauracím pro jejich vlastní kulinářské použití. A pojídání měsíčků není jen aktuální trend: po staletí byla květina označována jako „šafrán chudých“ a používala se v duchovních praktikách, jako je Día de los Muertos každý listopad.

„Pokud chcete pomoci svému trávení, [měsíčky jsou] zahřívací bylina. Je to zmíněno u cirkulace a kožních [problémů],“ říká Mathes. „Nejedl bych toho ani tunu, protože chuť by mě tolik neoslovila, s jakoukoli bylinkou, kterou byste nechtěli sníst jako tunu. [Bylo to použito] historicky, při různých oslavách. Má to hodně společného s procházením etap života, s Día de los Muertos, se spojením s lidmi v posmrtném životě.“

Pokud jde o výhody konzumace jiných druhů květin, nemocnice Mount Sinai uvádí, že měsíček se často používá lokálně, zlepšuje hydrataci pokožky a zvyšuje průtok krve a kyslíku, což napomáhá hojení ran.1 Nasturtium a macešky jsou také tradičně spojovány se zmírněním určitých příznaků a neduhy.2
Rimkiene, Silvija a kol. Kumulace přírůstků macešky (Viola tricolor L.): možnost zachování druhu a využití v lékařství. Medicina (Kaunas, Litva) sv. 39,4: 411-6.

Zatímco mnoho rostlin je pro člověka prospěšných, květiny jako lilie, čemeřice, náprstník a delphinium jsou toxické a neměly by se konzumovat.

Nápady na recepty z jedlých květin
Bethany Dixon z Pies and Pinups v Ithace v New Yorku pracuje s jedlými květinami od svého začátku před sedmi lety a vytváří dorty a další směsi s květinami z místních farem, jako je Mathesova měsíčková farma. Doporučuje začít s maceškami a lichořeřišnicemi, které podle ní chutnají „pepřově, jasně a citrusově“.

Přidání nakrájených okvětních lístků lichořeřišnice na talíř s kozím sýrem a medem bude jistě chutné a je to skvělý vstupní bod k použití jedlých květů v jiných jídlech a pečivech, říká Dixon. Její dorty obsahují čerstvé květy jako polevy, používají měsíčky, macešky a další, aby výtvory vypadaly a chutnaly úžasně.

„Ještě jsem se nesetkal s lidmi, kteří by si už tak nějak opravdu uvědomovali možnosti a opravdu se zajímali o konkrétní. Ale rozhodně je to trend napříč zákazníky,“ říká Dixon. „Mám pocit, že existuje celá nová generace cukrářů, kteří používají krmné a jedlé suroviny. Lidé jsou opravdu nadšení a chtějí tu bujnou situaci s jedlými květinami na rozdíl od tradičnějších a efektivnějších květinových věcí. Myslím, že čím chaotičtější a radostnější to vypadá, tím více lidí to zajímá, a to je opravdu zajímavé.“

Mezi další skvělé způsoby, jak zařadit jedlé květiny do svého jídelníčku, patří zmrazení v kostkách ledu nebo jejich přidání do lízátek, což udělala Sarah Wagstaff z SUOT Farm and Flowers s pekařem Darcy Olsenem z Fir Island Cakery. Wagstaff říká, že výsledná lízátka jsou krásná a chutná, s opravdovými okvětními lístky macešky uvnitř dezertu.

Ať už vaříte, pečete nebo pijete jedlé květiny, nebe je limit.

„Nejdřív jíme očima, že?“ říká Wagstaff. „A tak se kuchaři samozřejmě chystají udělat jejich plátování opravdu krásné. Ale pokud můžete přidat jakýkoli druh krásy skutečným přísadám, samozřejmě, proč byste to neudělali? Takže používání květin je prostě zábava a rozkoš. A myslím, že to opravdu přidává na texturách a chuťových profilech nebo barvě jakéhokoli jídla, které podáváte.“