Kardamomem kořeněná broskvová a ostružinová drobenka

Drobenka může být nejjednodušší letní dezert.
V tomto receptu jsou šťavnaté broskve a ostružiny smíchány dohromady a doplněny slanou drobenkou z grahamového sušenky. Broskve a ostružiny při pečení pustí hodně šťávy, což máme rádi.
Pokud chcete, aby byla drobenková náplň trochu hustší, stačí přisypat 2 lžičky. (5 gramů) kukuřičného škrobu do náplně před pečením.
Příprava: 1 hodina, 15 minut (1 hodina vaření)
Porcí: 8
Ingredience:
8 grahamových sušenek, jemně rozdrcených
1/2 šálku (63 gramů) víceúčelové mouky
1/4 šálku (47 gramů) krystalového cukru
1 lžička (6 gramů) košer sůl
8 polévkových lžic. (1 tyčinka) nesolené máslo, rozpuštěné
2 lb. (0,9 kg) zralých broskví, rozpůlených, vypeckovaných a nakrájených na 2,5 cm klínky
1/4 šálku (59 ml) medu
1 polévková lžíce. (15 ml) čerstvé citronové šťávy
2 lžičky (30 ml) jemně nastrouhaná citronová kůra
1/2 lžičky (0,9 gramu) mletého kardamomu nebo skořice
2 pinty ostružin (asi 2½ šálků nebo 360 gramů)
Jemně šlehaná smetana nebo zmrzlina k podávání
Instrukce:
Zahřejte troubu na 190ºC.
V kuchyňském robotu rozdrťte strouhanku z grahamového sušenky, mouku, cukr a sůl, dokud nebude jemně mletá. Přendejte do střední mísy a vidličkou vmíchejte rozpuštěné máslo, dokud se nevytvoří několik velkých hrudek. Dát stranou.
Ve velké míse smíchejte broskve, med, citronovou šťávu, citronovou kůru a kardamom. Přidejte ostružiny a rozdrťte je rukama. Tím pustí šťávu a broskve obarví. Dejte ovoce ještě jednou.
Nalijte náplň do velké litinové pánve nebo zapékací misky o rozměrech 33 x 23 cm. Navrch nasypte vyhrazenou směs grahamových sušenek.
Pečte asi 50 až 60 minut, dokud lehce nezhnědne a náplň nebude po okrajích bublat. Necháme pár minut vychladnout.
Naservírujte kopeček teplé drobenky v misce a navrch dejte čerstvou smetanu nebo zmrzlinu.
Zdroj: healthline.com