Kořeněný rumový jablečný koláč s jablečnou karamelovou polevou

Jablečné mini rumové dortíky s jablečným karamelem.

Ingredience:

dort
2 hrnky mouky
1 1/2 hrnku cukru
1/2 šálku nesoleného másla, změkčeného
1/2 šálku instantní vanilkové pudingové směsi, suché
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1/2 šálku rostlinného oleje
1/2 šálku mléka
4 velká vejce
1/2 hrnku kořeněného rumu
3 jablka, oloupaná a nastrouhaná
2 lžičky vanilky
máslo na vymaštění pánve
mouka na posyp

rumový sirup
1/2 šálku nesoleného másla
1/4 šálku vody
1 hrnek cukru
1/2 hrnku kořeněného rumu
1/2 lžičky vanilky

karamelová glazura
1 šálek jablečného moštu
3 lžíce másla
1/2 šálku pevně zabaleného světle hnědého cukru
2 lžíce husté smetany

Instrukce:

Předehřejte troubu na 160 °C. Formu na bábovku bohatě vymažte tukem a jemně vysypte moukou. Dát stranou.
Do mísy stojanového mixéru dejte všechny ingredience na dort kromě rumu a vanilky. Šlehejte na střední rychlost po dobu 2 minut, po jedné minutě seškrábejte stěny mísy.

Přidejte rum, vanilku a šlehejte další minutu. Těsto nalijte do připravené formy a naplňte formičky do 3/4 těsta.

Pečte koláče 25 až 30 minut nebo dokud nebude test koláče čistý. Během přípravy sirupu nechte koláče v pánvi mírně vychladnout.
Ve středně velké pánvi smíchejte přísady na sirup kromě vanilky. Přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte asi 5 až 8 minut, dokud sirup mírně nezhoustne. Sundejte z plotny a vmíchejte vanilku.
Koláče ještě v pánvi polévejte lžící sirupu. Nechte sirup vsáknout a poté opakujte znovu a znovu, dokud nespotřebujete všechen sirup.
Pánev volně přikryjte plastovou fólií a nechte koláče přes noc odležet, aby úplně vychladly a nasákly sirupem. Uvolněte okraje dortu a vyklopte na chladicí mřížku přes plech vyložený pečicím papírem.

Nalijte jablečný mošt do pánve, přiveďte k varu. Vařte do snížení na polovinu. Přidejte zbývající karamelové přísady do pánve a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, občas pánví promíchejte. Pokapejte koláče.

Zdroj: thenoshery.com