Křupavé koblihy

Křupavé zvenku, lehké a vlhké uvnitř, tyto koblihy jsou skrz naskrz chutné jídlo. Podávejte je teplé s vydatným posypáním cukrářským cukrem a máte dekadentní snídani nebo půlnoční svačinu.
Ingredience: (20 koblih)
2 litry řepkového oleje
1/4 šálku zakysané smetany
2 hrnky univerzální mouky plus další na posypání
1 1/4 šálku mouky na koláč, nekynoucí
1 hrnek krystalového cukru
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 1/2 lžičky hrubé soli
1 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky mleté skořice
1 aktivní sušené droždí
3/4 šálku plus 2 lžíce odtučněného podmáslí
1 velké celé vejce
3 velké žloutky
1 lžička čistého vanilkového extraktu
1 1/4 šálku nerozpouštějícího se nebo cukrářského cukru
Instrukce:
Krok 1
Zahřejte olej v pětilitrovém hrnci na středně vysoké teplotě, dokud teploměr na hluboké smažení nezaznamená 180 stupňů. Pekáč lehce vysypte univerzální moukou a druhý vyložte papírovými utěrkami; oboje dejte stranou.
Krok 2
Mezitím dejte zakysanou smetanu do žáruvzdorné misky na dvojitý kotel; postavte nad pánev s vroucí vodou. Zahřívejte, dokud nebude teplý na dotek. Odstraňte z tepla; dát stranou.
Krok 3
Ve velké míse prosejeme univerzální mouku, dortovou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a muškátový oříšek. Udělejte velkou studnu; umístěte droždí do středu. Droždí zalijeme teplou zakysanou smetanou a necháme 1 minutu uležet.
Krok 4
Do střední mísy dejte podmáslí, celé vejce, žloutky a vanilku; metla spojit. Nalijte vaječnou směs na zakysanou smetanu. Pomocí dřevěné vařečky postupně přidávejte moučnou směs do vaječné směsi a míchejte, dokud nebude hladká, než vlijete další mouku. Pokračujte, dokud nebude vmíchána veškerá moučná směs; těsto bude velmi lepivé.
Krok 5
Na čistou pracovní plochu prosejte silnou vrstvu mouky. Vyklopte těsto. Na těsto prosejeme další silnou vrstvu mouky. Rukama plácejte těsto, dokud nebude tlusté 1/2 palce. Pomocí 2 3/4palcového vykrajovátka na koblihy vykrajujte koblihy co nejblíže k sobě a před každým řezem namáčejte vykrajovátko v mouce. Koblihy přendejte na moukou vysypanou pánev a nechte 10 minut, ale ne déle.
Krok 6
Čtyři koblihy opatrně přendejte na rozpálený olej. Vařte dozlatova, asi 2 minuty. Otočte se; pokračujte ve vaření, dokud nebude na obou stranách rovnoměrně zhnědnout, ještě asi 2 minuty. Pomocí děrované lžíce přendejte koblihy na vyložený plech. Opakujte se zbývajícími koblihami.
Krok 7
Shromážděte zbývající zbytky těsta do koule. Nechte 10 minut odpočívat; vklepejte do obdélníku o tloušťce 1/2 palce. Nakrájíme, necháme 10 minut odpočinout a vaříme.
Krok 8
Když je dostatečně vychladlý, aby se dal s ním manipulovat, přes vršky prosejte nerozpouštějící se cukr; ihned podávejte.
Zdroj: marthastewart.com