OLIVOVÝ CHLÉB

OLIVOVÝ CHLÉB je veganský chléb. Jedna porce obsahuje 304 kalorií, 8 g bílkovin a 7 g tuku. Tento recept pokryje 12 % vaší denní potřeby vitamínů a minerálů. Od přípravy na talíř trvá tento recept asi 9 hodin a 20 minut.
Ingredience
- 1⅓ lžičky suchého aktivního droždí
- trochu balzamikového octa
- 2⅔ lžičky hrubé soli
- 1⅓ velkého holandského zpracovaného kakaa
- 1⅓ lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g mouky
- 1⅓ lžíce čerstvého rozmarýnu
- 180 ml oliv kalamata
- 473 ml vody
- 1 banneton (miska na chléb)
Instrukce k přípravě
*Začněte 9 hodin před tím, než plánujete podávat chléb*
MÍCHÁNÍ A PRVNÍ KYNUTÍ: Do velké mísy dejte mouku, sůl, rozmarýn a droždí a důkladně promíchejte.
Do teplé vody přidejte olivový olej a zalijte suchými přísadami.
Přidejte nakrájené olivy. Vařečkou míchejte, dokud se všechna suchá mouka nezapracuje, 2–3 minuty. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte 4–5 hodin odstát, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
PŘEPRACOVÁNÍ A DRUHÉ KYNUTÍ: Těsto bude mokré a bublavé. Gumovou stěrkou těsto seškrábneme na štědře pomoučněnou pracovní plochu.
Těsto necháme asi 5 minut uležet. Povrch těsta poprášíme moukou (asi polévkovou lžící). Těsto přeložíme a hranou ruky přitlačíme a překlopíme a znovu přeložíme. Udělejte to několikrát, aby těsto absorbovalo část čerstvé mouky, po dobu 2-3 minut, dokud trochu neztuhne a vnější strana neztratí většinu své lepivosti. (na rozdíl od tradičních receptů na chléb není v tomto kroku potřeba vypouštět těsto ani odstraňovat bublinky)
Misku opláchněte a osušte. Misku lehce potřete olivovým olejem. Vraťte těsto do mísy a válejte, aby se potřelo olejem ze stěn mísy. Zakryjte plastovým obalem.
Necháme 1½ -2 hodiny uležet, dokud nebude asi o 50 % větší.
PŘEPRACOVÁNÍ A KONEČNÉ KYNUTÍ: Těsto opět dáme na pomoučenou plochu. Otočte a prohněťte asi 8-10krát a vytvořte kouli. Vložte kuličku do pomoučeného Bannetonu nebo cedníku s pomoučenou utěrkou. (Konečná nádoba na kynutí vtiskne chlebu svůj design. Pokud použijete banneton, chléb bude mít krásné okraje.) Vložte banneton nebo cedník zpět do velké mísy a zakryjte plastovým obalem. (Pokud se nevejde do skleněné misky, přikryjte ji mírně navlhčenou utěrkou)
Nechte uležet asi 1 – 1½ hodiny.
PEČTE CHLÉB: Asi půl hodiny předtím, než je těsto hotové, vložte holandskou troubu s pokličkou doprostřed trouby a předehřejte na 260ºC. Když je chléb hotový, opatrně vyjměte rozehřátou holandskou troubu a odkryjte. Na dno hrnce nasypte kukuřičnou mouku. Překlopte těsto do středu holandské trouby a dávejte pozor, abyste se nedotýkali stěn hrnce, abyste získali ideální tvar. (Pokud se těsto dotýká stěny hrnce, budete ho muset pomocí stěrky umístit do středu hrnce. Bude chutnat stejně dobře.) Zakryjte holandskou troubu, vložte do trouby a snižte teplotu na 230ºC.
Pečte 25 minut.
Odstraňte víko.
Pečte dalších 20–30 minut, dokud kůrka pěkně nezhnědne.
Vyjměte hrnec z trouby.
Přeneste chléb na chladicí mřížku a před krájením nechte 20 minut stát. Nakrájejte na kousky o velikosti máčení. Pro namáčení nalijte na malý talíř trochu olivového oleje.
Navrch nalijte balsamico.
Trochu prošlehejte, aby se to spojilo. Užijte si to!
Zdroj: panningtheglobe.com