Paleo tortilly

Ingredience:

100 gramů blanšírované mandlové mouky
160 gramů tapiokové mouky
1/2 lžičky mořská sůl
4 polévkové lžíce lehký olivový olej
6 polévkových lžic teplé vody

Instrukce:

1. Mouky odměřte tak, že odměrku ponoříte do mouky a vršek oškrábete nožem (to je důležité – nasypáním mouky ze sáčku do hrnečku bude mnohem méně mouky). Do středně velké mísy dejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku a mořskou sůl. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
2. Do moučné směsi přidejte světlý olej a míchejte, dokud se nezapracuje do mouky (směs bude hrubá). Přidejte vodu do misky a míchejte, dokud se dobře nespojí. Těsto přendejte na prkénko nebo rovnou plochu a těsto hněťte asi 1 minutu (těsto by mělo být vlhké, ale nemělo by se lepit). Pokud je těsto příliš mokré, přidejte ještě trochu mandlové mouky. Pokud je příliš suché, přidejte trochu více vody (1/2 lžičky najednou).
3. Umístěte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Těsto rozdělte na 8 kousků, každý kousek hněťte rukama asi 30 sekund, poté z každého kusu vyválejte kouli a kuličky vložte zpět do mísy (když těsto nepoužíváte, mějte ho přikryté utěrkou). Umístěte kuličku mezi dva kusy pergamenového papíru a zploštěte buď pomocí lisu na tortillu nebo válečku. Tortilly by měly mít průměr 6 palců.
Poznámka: Pokud máte potíže se sloupnutím tortilly z pergamenového papíru, stačí vzít okraj horního dílu a jemně ho sloupnout. Vezměte pergamenový papír a položte tortillovou stranu na pánev. Nechte tortillu vařit asi 20 sekund, poté vezměte okraj pečícího papíru a jemně ho sloupněte.
4. Umístěte tortillu do horké pánve a vařte, dokud nebude bublat, asi 30 sekund až 1 minutu. Tortillu otočte a opékejte druhou stranu dalších 30 sekund až 1 minutu. Tortilly nepřevařujte – chcete, aby byla tortilla měkká s malými zlatohnědými skvrnami na povrchu.
5. Uvařenou tortillu přendejte do tortillového ohřívače, poté pokračujte v lisování a vaření zbývajících kuliček těsta. Ihned podávejte.

Zdroj: paleocupboard.com