Pravidelná konzumace borůvek může snížit riziko demence

Borůvky mají vysokou hladinu antioxidantu zvaného antokyany, který chrání rostliny před hrozbami a může lidem poskytnout výhody, včetně zlepšení metabolických funkcí.

Staré pořekadlo říká, že jablko denně odrazuje lékaře, ale nový výzkum z University of Cincinnati (UC) ukazuje potenciální přínos jiného ovoce pro vaše zdraví.

Vědci pod vedením Roberta Krikoriana, PhD z UC zjistili, že přidání borůvek do každodenní stravy některých populací středního věku může snížit šance na rozvoj demence v pozdním věku. Zjištění byla nedávno zveřejněna v časopise Nutrients.

Výzkum
Krikorianův tým několik let zkoumá výhody bobulí pro lidi s vyšším rizikem Alzheimerovy choroby a demence.

I když se borůvky úplně neliší od jiných bobulí a rostlin, jako je červené zelí, mají obzvláště vysokou hladinu mikroživin a antioxidantů nazývaných antokyany. Antokyany pomáhají dát borůvkám jejich jmenovitou barvu a také pomáhají chránit rostliny před nadměrným vystavením radiaci, infekčním činitelům a dalším hrozbám.

Mezi potraviny bohaté na antokyany patří borůvky, maliny, černá rýže a černé sójové boby.

Tyto stejné vlastnosti, které pomáhají borůvkám přežít, také poskytují výhody lidem, jako je snížení zánětu, zlepšení metabolických funkcí a zvýšení produkce energie v buňkách.

Předchozí studie na bobulích se zaměřovaly na starší populaci, ale s tímto výzkumem chtěl tým studovat jedince středního věku, aby se zaměřil na prevenci demence a snížení rizik.
Asi 50 % jedinců v USA vyvine inzulínovou rezistenci, běžně označovanou jako prediabetes, kolem středního věku. Ukázalo se, že prediabetes je faktorem chronických onemocnění.

V předchozích studiích se staršími dospělými jsme pozorovali kognitivní přínosy borůvek a domnívali jsme se, že by mohly být účinné u mladších jedinců s inzulinovou rezistencí,  Alzheimerova choroba, stejně jako všechna chronická onemocnění stárnutí, se vyvíjí v průběhu mnoha let, počínaje středním věkem.

Podrobnosti a výsledky studia
Výzkumníci zahrnuli 33 pacientů z okolí Cincinnati ve věku 50-65 let, kteří měli nadváhu, prediabetici a zaznamenali mírný pokles paměti se stárnutím. Tato populace má zvýšené riziko pozdní demence a dalších běžných stavů.

Po dobu 12 týdnů byli pacienti požádáni, aby se zdrželi konzumace bobulového ovoce jakéhokoli druhu kromě denního balíčku doplňkového prášku, který se měl smíchat s vodou a konzumovat buď se snídaní nebo večeří. Polovina účastníků dostávala prášky, které obsahovaly ekvivalent jedné poloviny šálku celých borůvek, zatímco druhá polovina dostávala placebo.

Účastníci také dostali testy, které měřily určité kognitivní schopnosti, které u pacientů se stárnutím a demencí v pozdním věku klesají, jako jsou výkonné funkce, jako je pracovní paměť, mentální flexibilita a sebekontrola. Ti ve skupině léčené borůvkami vykazovali zlepšení kognitivních úkolů, které závisí na výkonné kontrole.

Pacienti ve skupině s borůvkami měli také nižší hladiny inzulínu nalačno, což znamená, že účastníci měli zlepšenou metabolickou funkci a byli schopni snadněji spalovat tuk na energii.

Skupina borůvek vykazovala další mírný stupeň vyššího odpojení mitochondrií, což je buněčný proces, který je spojen s delší životností a sníženým oxidačním stresem. Oxidační stres může vést k příznakům, jako je únava a ztráta paměti.

Hlavním závěrem současné studie je, že pravidelná suplementace borůvkami do rizikové stravy středního věku může snížit šance na rozvoj demence v pozdním věku.

Zdroj: scitechdaily.com