Probiotický kešu jogurt (řecký paleo jogurt)

Ingredience:

1 1/2 šálku syrových kešu oříšků
1/4 lžičky sůl
1 3/4 šálku filtrované vody (více na namáčení)
2 probiotické kapsle
1 polévková lžíce želatina (hovězí maso krmené trávou, můžete použít psyllium, aby bylo veganské)

Instrukce:

Kešu oříšky ponořte do vody, osolte a namočte alespoň na 4 hodiny.
Zahřejte troubu na 40 C. Pokud to nemůžete nastavit na 40 C, předehřejte na nejnižší teplotu a vypněte, když dosáhne 40 C. Neotvírat.
Sceďte a propláchněte kešu ořechy. Vložte kešu oříšky do mísy vašeho mixéru.
Přidejte do filtrované vody. Rozmixujte do hladka.
Otevřete dvě probiotické kapsle do mixéru a přidejte želatinu. Znovu rozmixujte do hladka.
Přeneste směs do sterilizované zednické nádoby o velikosti čtvrt litru.
Sklenici můžete sterilizovat vařením ve vodě. Před přidáním jogurtu jej nechte vychladnout.
Vložte sklenici bez víka do trouby. Zapněte světlo trouby.
NEOTVÍREJTE TROUBU 24 HODIN.
Můžete to kultivovat za pouhých 12 hodin, ale já mám rád celých 24 hodin na pěkný kyselý jogurt.
Uzavřená trouba se světlem zůstane asi 40 C, ideální teplota pro fermentaci směsi
Po (12 až) 24 hodinách vyjměte jogurt z trouby a dobře promíchejte.
Přikryjeme a necháme v lednici vychladit do úplného vychladnutí, minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Nyní je připraveno užívat si.
Bude to pěkné a husté. Pokud se vám to zdá příliš husté nebo hrudkovité, použijte stěrku a vysypte ji do mixéru a promíchejte, hned se vyhladí. Pokud se trochu oddělí, promíchejte, aby se spojil.
V tuto chvíli můžete přimíchat kokosovou smetanu, pokud chcete do jogurtu přidat více tuku.
V opačném případě dejte zpět do sklenice a uložte do lednice.
Ideální pro smoothies, granolu, parfaits, zdravé pečení atd.

 

Zdroj: thecastawaykitchen.com