Skvělý borůvkový koláč

Borůvkový koláč je perfektní letní dezert. Ano, je to koláč; ale borůvky jsou jednou z nejzdravějších potravin a nevyžadují žádné pecky ani loupání.
Ingredience:
Univerzální mouka, na posypání
Pate Brisee (těsto na koláč)
8 šálků borůvek
1/2 šálku cukru
1/4 šálku kukuřičného škrobu
1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžíce nesoleného másla, nakrájené na malé kousky
1 velký vaječný žloutek
1 lžíce husté smetany
Instrukce:
Krok 1
Na lehce pomoučeném kusu pečícího papíru rozválejte jeden kotouč těsta na 12palcový kruh. Suchým cukrářským kartáčem smete přebytečnou mouku; vložte těsto do 9palcového skleněného koláčového talíře a zatlačte ho na okraje. Těsto ořízněte na 1/2-palcový přesah kolem dokola. Přehněte okraj těsta přes nebo pod a podle potřeby zmáčkněte. Stejným způsobem rozválejte zbývající těsto; těsto přeneste (na pergamen) na plech. Skořápku koláče a těsto chlaďte do zpevnění, asi 30 minut.
Krok 2
Vložte borůvky do velké mísy; rukama rozdrťte asi 1/2 šálku bobulí a nechte je při práci spadnout do mísy. Přidejte cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu; promíchejte, aby se spojily. Lžící směs nalijte do vychlazené skořápky koláče, uprostřed mírně navršte bobule. Vyjměte těsto z lednice a položte na borůvkovou náplň. Zastrčte okraj horního těsta mezi okraj spodního těsta a okraj pánve. Pomocí prstů jemně stiskněte obě vrstvy těsta podél okraje, aby se uzavřely, a podle potřeby zmáčkněte.
Krok 3
Pomocí odřezávacího nože vyřízněte v horní části těsta několik otvorů, aby mohla unikat pára. V malé misce ušlehejte žloutek a smetanu. Povrch potřete vajíčkem a dávejte pozor, aby se netvořily žmolky. Koláč zmrazte nebo chlaďte, dokud nebude pevný, asi 30 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů C s roštem ve spodní třetině.
Krok 4
Koláč položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte, dokud kůrka nezačne zlátnout, asi 20 minut. Snižte teplotu trouby na 180 stupňů C. Pokračujte v pečení, otáčejte plechem v polovině, dokud není kůrka tmavě zlatohnědá a šťáva bublá a nezhoustne, dalších 40 až 50 minut. Přeneste koláč na mřížku, aby zcela vychladl. Koláč je nejlepší konzumovat v den, kdy je upečen, ale lze ho uchovávat při pokojové teplotě, volně přikrytý plastovým obalem, až 2 dny.
Zdroj: marthastewart.com