Středomořská strava pomáhá porazit depresi u mladých mužů

Nová studie ukazuje, že mladí muži se špatnou stravou zaznamenali výrazné zlepšení symptomů deprese, když přešli na zdravou středomořskou stravu.
Deprese je běžný stav duševního zdraví, který ročně postihne přibližně 1 milion Australanů. Je to významný rizikový faktor sebevraždy, hlavní příčina úmrtí u mladých dospělých.
12týdenní randomizovaná kontrolní studie, kterou provedli vědci z University of Technology Sydney, byla nedávno publikována v recenzovaném American Journal of Clinical Nutrition.
Vedoucí výzkumu Jessica Bayes, kandidátka na PhD na Fakultě zdravotnictví UTS, uvedla, že studie je první randomizovanou klinickou studií, která hodnotí vliv středomořské stravy na příznaky deprese u mladých mužů (ve věku 18-25 let).
„Byli jsme překvapeni, jak ochotní byli mladí muži přijmout novou dietu,“ řekl Bayes. „Ti, kteří byli zařazeni do středomořské stravy, dokázali pod vedením odborníka na výživu během krátké doby výrazně změnit své původní stravování.“
„Naznačuje to, že lékaři a psychologové by měli zvážit doporučení mladých mužů v depresi k nutričnímu specialistovi nebo dietologovi jako důležitou součást léčby klinické deprese,“ řekla.
Studie přispívá k nově vznikající oblasti nutriční psychiatrie, jejímž cílem je prozkoumat účinek, který mohou mít konkrétní živiny, potraviny a dietní vzorce na duševní zdraví. Strava použitá ve studii byla bohatá na pestrobarevnou zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky, mastné ryby, olivový olej a syrové, nesolené ořechy.
„Primární důraz byl kladen na zvýšení kvality stravy s čerstvými celozrnnými potravinami a zároveň snížení příjmu „rychlých“ potravin, cukru a zpracovaného červeného masa,“ řekl Bayes.
„Existuje mnoho důvodů, proč si vědecky myslíme, že jídlo ovlivňuje náladu. Například asi 90 procent serotoninu, chemické látky, která nám pomáhá cítit se šťastní, je tvořeno v našich střevech našimi střevními mikroby. Objevují se důkazy, že tyto mikroby mohou komunikovat s mozkem prostřednictvím nervu vagus, v tom, co se nazývá osa střevo-mozek.
„Abychom měli prospěšné mikroby, musíme je krmit vlákninou, která se nachází v luštěninách, ovoci a zelenině,“ řekla.
Zhruba 30 procent pacientů s depresí nedokáže adekvátně reagovat na standardní léčbu závažných depresivních poruch, jako je kognitivně behaviorální terapie a antidepresiva.
„Téměř všichni naši účastníci zůstali v programu a mnozí chtěli pokračovat v dietě, jakmile studie skončí, což ukazuje, jak efektivní, snesitelný a hodnotný považovali intervenci.“
Zdroj: sciencedaily.com