Kdy je období sklizně ovoce a zeleniny ve vaší zahradě?

Vybírejte produkty v nejlepších letech tím, že víte, kdy sklízet jednotlivé plodiny.

Když na vaší zahradě začnou dozrávat zelenina a ovoce, možná se ptáte: „Kdy je období sklizně?“ Ideální měsíc nebo týden pro sklizeň se může lišit v závislosti na regionu a podmínkách pěstování, ale vždy se můžete spolehnout na to, že vaše plodina vám dá vědět, až bude připravena ke sklizni. Dávejte pozor na tato znamení ve vaší zeleninové zahradě, abyste mohli sklízet 9 oblíbených plodin včetně okurek, paprik, rajčat a česneku.

01 z 09
Rajčata

Proč čerstvá rajčata chutnají tak dobře? Jejich sladká chuť pochází z úplného zrání na slunci. Pokaždé si z rostliny natrhejte zralá šťavnatá rajčata na talíř.

Kdy sklízet rajčata: Přesné načasování rajčatové sezóny se liší v závislosti na druhu rajčat, ale většina z nich je v režimu sklizně od poloviny července do září.

Jak víte, že je zralé: Rajče rovnoměrně dosáhne své zralé barvy (ať už je to červené, oranžové nebo žluté) a snadno se stahuje ze stonku.

02 z 09
Sladká kukuřice

Kukuřičný klas je lahůdkou pro každé zahradní grilování a rodinné setkání. A není o nic chutnější než čerstvě utržená kukuřice z vaší zahrádky, zejména proto, že cukry v kukuřičných zrnech se po sklizni začnou měnit na škrob.

Kdy sklízet kukuřici: Postupné jarní setí kukuřice budou připraveny ke sběru od poloviny července do září.

Jak víte, že je zralé: Hedvábí zhnědne, ale nevyschne. Jádra se tvoří a jsou plná až nahoru. Dlíčková jádra jsou za vrcholem.

Sugar-enhanced (SE) hybridy, jako jsou Peaches & Cream a Kandy Korn, si zachovávají sladkost déle než starší druhy, které začínají měknout v okamžiku, kdy jsou utrženy. Druhy SE (ve slupkách) skladujte až týden v lednici, nebo blanšírujte a zmrazte až rok.

03 z 09
Okurky

Skvělé, křupavé cukety si můžete vybrat v jakékoli fázi, od velikosti okurek až po plnou velikost. Nejlepší je však chybovat na nezralé straně, protože okurky se mohou přes noc změnit z pravé na přezrálé.

Kdy sklízet okurky: Okurky v letních vedrech rostou silně. Při pravidelném sběru bude réva pokračovat v produkci až do začátku podzimu.

Jak poznáte, že je zralá: Ostnatá, hrbolatá slupka malé okurky se vyhlazuje. Malé cukety jsou však křupavější a méně zrnité, skvělé k jídlu a nakládání. Většina odrůd je asi 2 palce v průměru a 5-8 palců dlouhá na svém vrcholu.

V nálevu nad tím, jak tuto zeleninu využít? Pokud nemáte náladu na salát, zkuste zavařit okurky, abyste vytvořili domácí, šťavnaté okurky. Nebo použijte čerstvou, křupavou okurku na další lázeňský den.

04 z 09
Česnek

Okořeňte si jídlo česnekem ze zahrádky. Tato lahodně štiplavá cibulka stojí za devítiměsíční čekání mezi výsadbou a sklizní.

Kdy sklízet česnek: Na rozdíl od svých jarních cibulových sestřenic se česnek obvykle sází na podzim a sklízí se koncem července nebo po následujícím létě.

Jak víte, že je zralé: Hřebíček je plný a pevný. Jakmile začnou vršky rostlin hnědnout, vykopejte jednu cibulku a zkontrolujte. Pokud jsou stroužky kypré, nescvrklé, jsou připraveny ke sklizni.

Cibule (s přiloženými listy) vylévejte dva až čtyři týdny na teplém, stinném místě a pak odřízněte vršky. Skladujte žárovky po dobu až šesti měsíců na chladném místě.

05 z 09
Pálivé papriky

Někteří je mají rádi horké. Jiní volí zápalné. Okořeňte si talíř feferonkami, které vás zaručeně přinutí čichnout. Kořenitost se liší podle druhu a stupně zralosti.

Kdy sklízet pálivé papriky: Všechny papriky se rodí od léta až do mrazů.

Jak víte, že je zralé: Chuť a horkost jsou na svém vrcholu, když ovoce dosáhne plné velikosti a začne se barvit. Většina paprik je však vynikajících v jakékoli velikosti.

06 z 09
Cibule

Domácí cibule jsou to nejlepší pro přípravu mnoha lahodných pokrmů. A je snadné sklidit roční cenu tohoto kuchyňského základu z několika řad.

Kdy sklízet cibuli: Od začátku léta do podzimu, v závislosti na druhu.

Jak víte, že je zralá: Vrcholky zelené cibule se v létě propadnou, což signalizuje, že cibule dosáhla plné velikosti. U mladé jarní cibulky sklízejte, když výhonky dosáhnou 10–12 palců.

Vyvlečte skladovanou cibuli na stinném místě nebo v garáži po dobu několika týdnů. Jakmile jsou slupky suché, odřízněte vršky a uložte je na chladném místě uvnitř.

07 z 09
Brambory

Udělejte si gratinované extra sýrové brambory nebo česnekovou kaši z vlastní zahrádky. Vykopejte řízky jakékoli velikosti, od malých nových brambor až po pěstírny v plné velikosti.

Kdy je sezóna sklizně: Bramborové kopce mohou od července do října dodat vašim jídlům denně čerstvý škrob.

Jak víte, že je zralé: Pro zralé skladované brambory sklízejte, když vrcholky rostlin odumírají. U nových brambor začněte sklízet dva týdny po rozkvětu rostlin.

Brambory vydrží déle skladované, pokud je ponecháte v zemi, dokud slupka neztvrdne. Nezalévejte poté, co vrcholky odumřou. Zralé brambory dejte na chladné, tmavé a vlhké místo (jako je sklep) po dobu dvou týdnů. Ideálním zimním skladováním je tma a teplota 40-45 °F, takže vaše garáž nebo sklep mohou poskytnout perfektní podmínky.

08 z 09
Dýně

Zjistit, kdy sklízet dýně, je obzvláště důležité, pokud je plánujete použít na něco časově citlivého, jako je halloweenská výzdoba. A sběr dýní v nejvyšší zralosti vám poskytne ty nejsladší výsledky, pokud je plánujete jíst.

Kdy sklízet dýně: Koncem srpna až podzimem dozrává většina odrůd dýní.

Jak víte, že je zralá: Dýně sbírejte, když jsou zcela vybarvené, jejich slupky vypadají spíše matně než lesklé a réva začala odumírat. Kůra by také měla být dostatečně tuhá, aby na nehet neudělal stopy.

09 z 09
Vodní meloun

Podávejte šťavnatý meloun na každém letním setkání. Tento letní oblíbenec stojí za tříměsíční čekání na chutnou pochoutku. Možná jste slyšeli, že bouchání je tradiční test zralosti, ale není to nejlepší test, kdy meloun sklízet.

Kdy je období sklizně: Většina odrůd melounů dozrává koncem léta a začátkem podzimu.

Jak víte, že je zralé: Zelené, kudrnaté úponky poblíž stonku začnou zasychat a zhnědnout. Můžete je také opatrně zvednout a zkontrolovat místo na dně, které obvykle spočívá na zemi; když je meloun zralý, změní barvu ze světle zelené nebo bílé na žlutou.