Vegetariánská tortilla polévka

Ingredience:
3 velké sušené pasily (černé), ancho nebo chilli papričky z Nového Mexika (viz poznámka)
1 plechovka – 0.425 kg nakrájených rajčat, nejlépe pražených na ohni
2 polévkové lžíce plus 2 čajové lžičky řepkového oleje nebo extra panenského olivového oleje, rozdělené
1 střední bílá cibule, nakrájená na 1/4 palce tlustá
3 stroužky česneku, oloupané
4 šálky zeleninového vývaru nebo „nekuřecího“ vývaru
4 šálky vody
1 velká snítka epazotu (volitelně; viz poznámka)
1 balíček – 0,4 kg extra tuhého tofu
4 šálky nasekaného mangoldu, špenátu nebo listů kapusty
1/4-1/2 lžičky soli
1 zralé velké avokádo, nakrájené na 1/4-palcové kostky
2 šálky nahrubo nalámaných tortillových chipsů
¾ šálku strouhaného mexického taveného sýra, jako je Chihuahua nebo asadero, nebo Monterey Jack nebo jemný čedar (volitelně)
1 velká limetka, nakrájená na 6 klínků
Instrukce:
Krok 1
Chilli držte jednu po druhé kovovými kleštěmi a rychle je opečte tak, že je na několik sekund otočíte o palec nebo dva nad otevřeným plamenem, dokud kuchyni nenaplní vůně. (Případně chilli papričky opečte na suché pánvi na středním plameni, na několik sekund je přitlačte, poté je otočte a znovu přitlačte.)
Krok 2
Když jsou dostatečně vychladlé, chilli papričky odstopkujte a zbavte semínek, nalámejte je na kousky a vložte do mixéru spolu s rajčaty a jejich šťávou. (Kuchyňský robot bude fungovat, i když chilli papričky úplně nerozmixuje.)
Krok 3
Zahřejte 2 lžíce oleje v holandské troubě na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a vařte za častého míchání dozlatova 6 až 9 minut. Naberte cibuli a česnek děrovanou lžící a přendejte do mixéru s rajčatovou směsí. Zpracujte do hladka.
Krok 4
Vraťte hrnec na střední teplotu. Když je docela horký, přidejte protlak a téměř neustále míchejte, dokud nezhoustne na konzistenci rajčatového protlaku, asi 6 minut. Přidejte vývar, vodu a epazot (pokud používáte). Přiveďte k varu a poté upravte teplotu, aby zůstala vařit.
Krok 5
Sceďte tofu, opláchněte a osušte; nakrájíme na 1/2- až 3/4-palcové kostky. Zahřejte zbývající 2 lžičky oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni. Přidejte tofu a vařte v jedné vrstvě za míchání každé 2 až 3 minuty, dokud nezačne hnědnout, celkem 6 až 8 minut. Přidejte tofu do polévky a vařte 30 minut.
Krok 6
Do polévky přidáme mangold (nebo špenát či kapustu) a dochutíme solí podle chuti, podle slanosti vývaru. Vařte za míchání, dokud zelí nezvadne, asi 2 minuty, v závislosti na druhu zeleniny.
Krok 7
Nalijte polévku do 8 polévkových misek. Do misek rozdělte avokádo, tortilla chipsy a sýr (pokud používáte). Podáváme teplé, s měsíčky limetky.
Zdroj: eatingwell.com